På Västgötaslätten byggs nu världens högsta vindkraftverk i trä. Vindkraftstorn i trä är mer miljövänliga att tillverka och har potentialen att generera mer el än vanliga torn i stål.
Svensk storsatsning – vindkraftverk i trä
Mest läst i kategorin
Det var 20 år sedan som David Olivegren, en av grundarna bakom Modvion, fick idén att bygga vindkraftverk i trä. Efter många års arbete håller drömmen på att förverkligas, rapporterar DN.
Vindkraftstornet byggs på en gård i Västergötaland och kommer bli världens högsta, med en höjd på 105 meter. Inklusive rotorbladen når det en topphöjd på omkring 150 meter. Tornet beräknas kunna leverera runt 6 gigawattimmar el om året.
“Det blir det första i sitt slag, och för oss är det oerhört viktigt att vara med och visa att tekniken fungerar”, säger Björn Sjöström, vd för Varberg Energi, som beställt vindkraftverket och följt projektet i fyra år.
Minusutsläpp
Enligt Modvion är det överlägset mycket bättre att bygga vindkraftverk i trä, både för att tillverkningen är mer miljövänlig och för att de har potential att bli mer lönsamma.
“Vi minskar utsläppen med över 100 procent. Hur är det möjligt? Jo, för att trä är en kolsänka. Det blir minusutsläpp, helt enkelt”, säger vd Otto Lundman.
Dessutom tillverkas tornet i moduler. Att transportera färdiga stålsektioner är både dyrare och mer omständigt.
Stor potential
“Trä har en högre specifik styrka, alltså styrka per kilogram. Därför kan vi göra vindkraft mer effektiv genom att bygga högre, och högre upp blåser det starkare och stabilare. Då kan man få ut mer el från varje tillstånd för att bygga vindkraftverk”, fortsätter Lundman.
När tornet är på plats ska det kunna stå i runt 20 år. Efter det kan tornet monteras ner och träet kan då återanvändas.
Ända sedan Modvion färdigställde ett 30 meter högt vindkraftverk på Björkö under 2020 har intresset från branschen varit stort. Till exempel vill energikoncernen RES köpa runt 20 trätorn om året, så fort produktionen är i full gång.
Läs mer: Förnybar energi ökar men fossila bränslen dominerar
Läs mer: En billig och effektiv lösning mot klimatförändringarna