Dagens PS

SvD: Regeringen har försökt mörka rapport om cementkrisen

Cementkrisen
Ministern Ibrahim Baylan (S) kallas till riksdagen angående uppgifter om att regeringen ska ha försökt utöva påtryckningar för att en rapport om konsekvenserna av krisen inte skulle publiceras. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 03 sep. 2021Publicerad: 03 sep. 2021

Enligt SvD har Regeringen försökt mörka en rapport om konsekvenserna av cementkrisen som kan slå mot Sveriges industri. Nu kallas ministrarna Ibrahim Baylan (S) och Per Bolund (MP) till riksdagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Svenska Dagbladets ledarskribent Peter Wennblad har regeringen verkat för att en myndighetsrapport från SGU, Sveriges geologiska undersökningar, om effekterna av ett stopp för Cementas fabrik vid Slite på Gotland inte skulle publiceras.

Nu agerar oppositionen, M och KD kallar näringsminister Ibrahim Baylan (S) och miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) till riksdagens näringsutskott för att lägga korten på bordet.

“Potentiell industrikris”

“Jag tycker att det är skandalöst när jag tar del av de publicerade uppgifterna. Grundfrågan handlar om en potentiell industrikris där tiotusentals jobb kan påverkas av brist på cement där regeringen inte gör tillräckligt för att hantera krisen. Nu kommer det också uppgifter om att näringsminister Ibrahim Baylan har mörkat och försökt förmå att tysta myndigheter, skandalöst är det enda ordet jag finner här”, säger näringsutskottets ordförande Lars Hjälmered (M) till SvD.

Ibrahim Baylan nekar till anklagelsen om att han skulle ha mörkat rapporten.

“Det finns inget i det här pm:et som jag inte har sagt själv på pressträffar”, säger Ibrahim Baylan till TT.

“Jag är lite förvånad över det höga tonläget”, säger Baylan till TT.

Planen får stöd och kritik

Under veckan har Svenskt Näringsliv och medlemsorganisationen Byggföretagen lämnat in sina remissvar till Miljödepartementet angående de lagändringar som föreslås för att kunna ge ett tillfälligt tillstånd att fortsätta bryta kalk.

ANNONS

Regeringens plan för cementkrisen får motvilligt stöd av både Byggföretagen och Svensk Näringsliv – som samtidigt kritiserar de svåra tillståndsprocesserna, skriver Dagens industri.

”Det är en nödvändig lagändring för att undvika en katastrof. Så det är bara att acceptera. Men det är märkligt att man löser problemet, som beror på en krånglig lagstiftning, med att skapa en lika krånglig lösning”, säger Nicklas Skår, jurist på Svenskt Näringsliv till Dagens industri. 

Varnar för samma läge igen

Byggföretagen menar att regeringen bara skjuter problemet framåt.

”Vi har fortfarande kvar den stora frågeställningen. När den fulla volymen kalk har brutits och vi kommer fram till nästa sommar, då är vi i samma läge igen”, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen till Di.

Båda organisationerna vill att regeringen ser över hur tillståndsprocesserna fungerar.

”Det måste till en översyn av de här processerna. Det ville vi passa på att skicka med. Det här fallet visar på problematiken med det totala fokuset på den lokala miljön samtidigt som inga hänsyn tas till samhällets sårbarhet eller klimatet i stort”, säger Catharina Elmsäter-Svärd till Di.

 

Läs även: Cementa förlorar i rätten – kalkbrytning stoppas

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]