Dagens PS

Stor efterfrågan på etanol från Brasilien i krisande Europa

Bönder hugger sockerrör med machete
Bönder hugger sockerrör med machete. Foto: AP/Ramon Espinosa
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 20 okt. 2022Publicerad: 20 okt. 2022

Efterfrågan stiger på etanol från Brasilien, för att ersätta de fossila bränslen som Ryssland slutat exportera till Europa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vi har en högre efterfrågan än vi kan tillgodose just nu”, sade sockerbolaget Raizens vice ordförande Paulo Neves. Det rapporterar Bloomberg.

Priset har stigit markant på brasiliansk etanol under året – över 700 dollar per kubikmeter jämfört med snittpriset under 500 dollar per kubikmeter de senaste fyra åren.

Nu ser de europeiska marknaderna ut att köpa upp stora mängder brasiliansk etanol.

Tredubbel import från Brasilien

Det senaste året har importen av brasiliansk etanol tredubblats till Europa i september, jämfört med samma månad i fjol.

Importen ökade redan i juli, efter att politiska beslut i Brasilien fick biobränslepriserna att rasa. Det rapporterar nyhetssajten Bloomberg.

ANNONS

Senaste nytt

Krig i Ukraina

Europas energikris har lett till att många försöker se till alternativa bränslen istället för olja och gas. Tillgången på fossila bränslen har fallit till rekordlåga nivåer under 2022.

Kriget i Ukraina som bröt ut i februari med Rysslands invasion av landet har följts av ett handelskrig mellan EU-länderna och Ryssland.

ANNONS

Tillverkas av socker

Nu växlar producenterna i Brasilien upp tillverkningen av biobränslet för att möta den höga efterfrågan.

Brasilien är en av världens största sockerproducenter – en billig råvara för alkoholhaltiga drycker som rom – eller den brasilianska motsvarigheten Cachaça.

Etanol är ett annat ord för alkohol och socker är en lysande tillgång för att producera billigt etanolbränsle.

Den mesta av brasiliansk etanol kan utvinnas ur sockerrörssaft. Men man kan även utnyttja den krossade rörfiber som blir över och annars kasseras när man utvinner saften ur röret.

Fiberetanol är billigare, släpper ut mindre växthusgas och konkurrerar inte med matproduktionen eftersom den till skillnad från sockret inte kan ätas.

“Vi har en högre efterfrågan än vi kan tillgodose just nu”, sade sockerbolaget Raizens vice ordförande Paulo Neves, rapporterar Bloomberg.

Läs mer:

Val i Brasilien

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS