Ett samarbete om vätgas drar i gång mellan den spanska hamnen Algericas och hamnen i holländska Rotterdam. På så vis ska norra Europa få 4,6 miljoner ton grön vätgas till år 2030, skriver CNBC.
Spanien och Holland upprättar ”korridor” av vätgas
Mest läst i kategorin
Många anser att vätgas utgör en viktig del av omställningen. Den kan fungera som energilager och som drivmedel, och även som reduktionsmedel när man tillverkar stål. Restprodukten brukar vara vattenånga.
I dag kommer större delen av all vätgas från metangas. Men det hoppas experterna att vi ska komma bort från. Det finns nämligen också möjlighet att tillverka fossilfri vätgas med hjälp av så kallad elektrolys. Energiförlusterna är visserligen stora och det krävs väldigt mycket el i produktionen, men som en del i en större helhet kan den metoden ändå bli intressant när världen ställer om.
Skeppar grön vätgas genom ammoniak
Det är det här som det spanska energibolaget Cepsa och Rotterdams hamn har velat ta fasta på i sitt samarbete. Aktörerna vill utveckla ”den första gröna vätgaskorridoren mellan södra och norra Europa”, som det heter i ett pressmeddelande.
Tanken är att etablera en försörjningskedja av vätgas, där Cepsa ska producera grön vätgas i en energipark vid spanska Algecirasbukten.
Gasen ska sedan lagras i ammoniak och metanol som på ett mer komprimerat sätt kan skickas till Rotterdam. Där kan den genomgå ytterligare en process där gasen frigörs på nytt, eller också kan de båda kemikalierna användas direkt.
Ambitionen är att förse sjöfarten och industrin med rent bränsle.
Vd:n för Rotterdams hamn, Allard Castelein, säger att Spanien har ett naturligt bra läge för vätgasproduktion, eftersom det finns gott om både sol, vind och utrymme.