Dagens PS

Isabella Lövin: Nu får det vara slut-utsläppt!

Isabella Lövin vill att svenskarnas klimatpåverkan utomlands minskar kraftigt. Foto: TT
Isabella Lövin vill att svenskarnas klimatpåverkan utomlands minskar kraftigt. Foto: TT
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 28 okt. 2020Publicerad: 28 okt. 2020

Den där Thailandsresan, kombinerat med mycket shopping. Svenskar orsakar stora koldioxidutsläpp utomlands. Det vill klimatminister Isabella Lövin få ett slut på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Största delen av svenskarnas utsläpp sker globalt. Så om trenden svemester fortsätter så är det alltså bättre för klimatet, än om vi fortsätter som innan pandemin. De svenska klimatmålen innefattar bara utsläppen inom landet men den största delen sker utomlands. I genomsnitt släpper svensken ut nio ton, vilket är dubbelt så mycket som det globala snittet.

“Vi har en väldigt stor konsumtion och därför väldigt stor klimatpåverkan per capita. Vi är bland de människor på jorden som orsakar mest utsläpp,” säger Isabella Lövin (MP), till SvD.

Våra utsläpp måste därför minskat drastiskt. Oavsett var i världen vi svenskar befinner oss ska de minska med nästan 90 procent till 2050. Från dagens nio ton till ett omkring ett ton, per capita. Det har regeringen beslutat, som ger ett tilläggsuppdrag till miljömålsberedningen att skapa utsläppsmål för svenskarnas ”konsumtionsbaserade utsläpp”.

Regeringen fokuserar på det här

Regeringen ska dessutom komma med konkreta förslag på styrmedel och åtgärder för att minska utsläppen. Helt nödvändigt, menar Isabella Lövin, om vi ska nå Parisavtalets mål.

“Det är dit vi måste,” säger hon till SvD.

Så att flyga på solsemester till långväga destinationer, samt sjöfarten och konsumtionen av varor som tillverkas i andra länder ska ses över av regeringen för möjliga åtgärder.

Även den offentliga upphandlingen har hamnat i rampljuset efter en uppmärksammad händelse.

Den nyligen invigda guldbron i Stockholms Slussen i Stockholm, tillverkades i Kina och transporterades till Sverige. Enligt en uppskattning från Svenska Miljöinstitutet IVL, som Aftonbladet rapporterat om, motsvarade enbart transporten av guldbron till Sverige ungefär 3 000 flygresor tur och retur till New York.

ANNONS

Helt oacceptabelt, menar miljöministern.

“För mig är det ett väldigt tydligt exempel. Om man hade ställt klimatkrav på den upphandlingen hade den kanske gått till en annan tillverkare,” säger Isabella Lövin.

Därför ska miljömålsberedningen även se över den offentliga upphandlingen så att den tar större hänsyn till klimatet.

Dyrare flygresor?

När det gäller konsumenternas klimatavtryck, om skatter eller andra åtgärder ska höja prislapparna på till exempel flygresor, vill Isabella Lövin inte säga någonting om i nuläget.

“Utredningen ska föreslå styrmedel för hur vi kan minska vår konsumtions klimatutsläpp, jag vill inte föregå vad det kan betyda. Men ett verktyg är att ställa krav på importen, eller tydlig klimatmärkning på produkterna vi köper”.

Enligt henne kan vi alla leva billigare i längden “om vi inte konsumerar saker som bara går sönder hela tiden”.

“Vi får ett mer hållbart samhälle som alla tjänar på.”

Läs mer: Efter avslöjandet – nu backar regeringen »

ANNONS

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]