Dagens PS

Skellefteå rider på greentech-boomen

Sara kulturhus i Skellefteå
Sara kulturhus i Skellefteå. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 feb. 2023Publicerad: 15 feb. 2023

Norra Sverige ligger i framkanten av en greentech-boom värd över 1 000 miljarder kronor och Skellefteå har hamnat mitt i en eko-urban renässans.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med en e-batterifabrik och ett nytt kulturhus helt i trä har Skellefteå hamnat mitt i en eko-urban renässans, det rapporterar Bloomberg.

Höghus i trä med AI-styrning

Sara kulturhus är ett 20 våningar högt och 80 meter långt trähus som styrs av artificiell intelligens, AI, och nästan är helt energieffektivt.

Trähusets sex scener, konstgalleri, restaurang och nästan 200 hotellrum drivs av solpaneler på taket och batterier från Northvolt AB i källaren.

ANNONS

Senaste nytt

Northvolts batterifabrik

Northwolts fabrik lanserades samtidigt som Sara kulturhus 2021. Fabriken kommer så småningom varje år producera tillräckligt med batterier för att driva cirka en miljon elfordon.

Skellefteå har kommit att symbolisera hur små skandinaviska städer slår tillbaka mot årtionden av kompetensflykt och minskad tillväxt genom att ta täten i den gröna omställningen.

Skellefteå är en av ett växande antal städer som snabbt växer inom den gröna omställningen och använder övergången från fossila bränslen för att öka sin tillväxt.

Andra småstäder i världen

ANNONS

Dalton, i Georgia, USA, är ett samhälle som ligger vid foten av Blue Ridge Mountains. När den koreanska solenergitillverkaren Hanwha Q Cells öppnade en fabrik där diversifierade de sin ekonomi bort från mattor och golv.

I Hunter Valley, i Australien, finns världens största havsburna kolexport, förra året accelererade de sin övergång från fossila bränslen när de tillkännagav planer på att utveckla 700 megawatt Waratah Super Battery.

Sätt att säkra framtiden

I takt med att pengar strömmar in till sektorn har grön industri blivit ett sätt för landsbygdsområden att säkra sin framtid.

De byggarbetsplatser som sprider sig i Skellefteå tyder på att chansningen lönar sig. Kommunens politiska ledare Lorents Burman (S) berättar att staden 2016 kom på en plan om att under fem år investera 20 miljarder kronor i kommunal service.

Endast ett år efter det valde Northvolt Skellefteå, med 35 000 invånare, som plats för sitt nya huvudkontor.

Bygger vi så kommer de

“Innan företag visade verkligt intresse för att etablera verksamhet i norr, beslutade regeringsledningen att bygga upp infrastruktur eftersom de trodde på att de kunde uppfylla löften om en sann fossilfri ‘grön omställning'”, säger Joseph Lin till Bloomberg.

Han var tidigare chef för den ekonomiska enheten vid USA:s ambassad i Stockholm. “Det var verkligen ett fält av drömmar ‘om du bygger det kommer de att komma'”, minns han, skriver Bloomberg.

ANNONS

Ska bli 4 000 medarbetare

I dag jobbar cirka 1 500 personer vid Northvolts fabrik och enligt Northvolts vd, Peter Carlsson, tillför bolaget cirka 100 anställda i Skellefteå varje månad.

Fabrikens arbetsstyrka kommer från ungefär 80 olika länder och förväntas så småningom växa till 4 000.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ökande trend att bygga höghus helt i trä

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS