Dagens PS

Sjöhäst hittad i Sverige för första gången

Kortnosad sjöhäst, en sådan hittades i Bohuslän i juli, det var första gången en sjöhäst upptäckts i Sverige.
Kortnosad sjöhäst, en sådan hittades i Bohuslän i juli, det var första gången en sjöhäst upptäckts i Sverige. (Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0/Hans Hillewaert)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 aug. 2023Publicerad: 24 aug. 2023

En sjöhäst har för första gången hittats i Sverige, eftersom våra vatten blivit varmare är det troligt att vi i framtiden kommer få se fler sjöhästar här.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När sexåriga Hubert Berggren och hans pappa fiskade krabba i Bovallstrand i Bohuslän i juli fick de upp en sjöhäst.

Kände igen från filmer

Hubert Berggren berättar för Expressen att han slängde i håven bland tången och att han bland tången såg en sjöhäst.

Han funderade först på om det verkligen var en sjöhäst, han hade ju sett sådana på filmer, och kom fram till att det var en sådan.

Han ropade till sin pappa att han såg en sjöhäst och bad honom komma, pappan var tveksam och antog att det nog var någonting annat, men Hubert Berggren var säker på sin sak, det var en sjöhäst.

När pappan tittade kunde han konstatera att det hans son hittat verkligen hade formen av en sjöhäst, som han kände igen från bilder han sett på film och tv.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Kortnosad sjöhäst

Forskare vid Göteborgs universitet har konstaterat att det verkligen rör sig om en sjöhäst, det här är den första upptäckten av en kortnosad sjöhäst i Sverige.

“Det kändes faktiskt bra. Jag trodde typ alla hade sett en sjöhäst”, säger Hubert Berggren till Expressen.

ANNONS

För forskarna var det inte helt lätt att artbestämma sjöhästen, det var dock säkert att den var europeisk och antingen en kort- eller en långnosad sjöhäst, det skriver Göteborgs universitet.

Tidigare setts i närheten

“Jag rådgjorde både med Sven Kullander vid Nordiska riksmuseet och min brittiska kollega Dr Lucy Woodall, vid University of Exeter, som har forskat på båda arterna. Genom att bland annat jämföra videon med jämnstora individer från Naturhistoriska riksmuseets samlingar kunde vi konstatera att det sannolikt rör sig om en kortnosad sjöhäst”, säger Charlotta Kvarnemo till Göteborgs universitet.

Hon är sjöhästforskaren på Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet. Enligt henne har den kortnosade sjöhästen tidigare hittats i Danmark, Nederländerna och Belgien.

Simmar inte bra

I Europa är både den kortnosade sjöhästen, Hippocampus hippocampus, och den långnosade sjöhästen, Hippocampus guttulatus, vanligast i Medelhavet och i vattnen runt Engelska kanalen.

Det exemplar om Hubert Berggren hittade har troligtvis drivit in till Bohuslän med strömmarna från Nordsjön.

“Sjöhästar är inga bra simmare så de letar alltid efter något att hålla fast i med stjärten. En gissning är att den kommit hit via så kallad ‘rafting’, att de håller i och åker med på något annat material i havet, till exempel en tångruska, säger Charlotta Kvarnemo till Göteborgs Universitet.

Kan bli fler i framtiden

ANNONS

För att forskare ska kunna följa hur olika arter sprider sig är observationer från allmänheten viktiga och Charlotta Kvarnemo tror att sjöhästar nu kan ses här på grund av att vattnet blivit varmare så att de kan överleva här.

“Det följer en allmän trend vi sett med arter som tidigare funnits söderut och nu dyker upp här. Det är troligt att vi kan se fler sjöhästar i svenska vatten i framtiden”, säger hon till Göteborgs universitet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Tonfisken frodas nu i Öresund Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]