Dagens PS

Serverhallar och AI-företag slukar dricksvatten

dricksvatten
Det kan blossa upp allvarliga konflikter om dricksvattnet i framtiden, på grund av den tekniska utvecklingen. Foto: Unsplash
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 27 juli 2023Publicerad: 27 juli 2023

Med torka och vattenbrist uppstår nu nya klimatstrider. Nu slåss jordbruken med AI-företag och törstiga datacenter om tillgången till vatten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I över ett år har Spanien haft svåra problem med torka. Vattennivåerna ligger under historiska medelvärden.

Resultatet är, bland annat, att myndigheter fått säga till invånare att inte vattna sina trädgårdar och att stänga av vatten nattetid.

MISSA INTE: Äntligen: Skattehöjningen på el stoppas

Jordbruken utsatta

Än mer utsatta är jordbrukarna. Regionen Castilla La Mancha, som producerar en fjärdedel av all spansk spannmål, väntas förlora 80-90 procent av årets skörd och har fått stora begränsningar av vatten, skriver Bloomberg.

Samtidigt planerar Meta att bygga ett datacenter för 1 miljard euro mitt i regionen.

Meta väntar sig att anläggningen kommer att förbruka 665 miljoner liter vatten per år – vid full volym på fabriken 195 liter per sekund.

ANNONS

Senaste nytt

Växande oro

Nu får entusiasmen över de nya jobben sällskap av en växande oro över tillgången på vatten.

ANNONS

En lokal aktionsgrupp bekämpar fabriksbygget för att det stör hela ekosystemet.

“Folk är inte medvetna om mängden vatten som går till att titta på en kattungememe,” säger Aurora Gómez, talesperson för gruppen Tu Nube Seca Mi Río (“Ditt moln torkar upp min flod”).

Strider om vatten

Med torkan som sprider sig över världen uppstår nu strider mellan ägare till datacenter och angränsande samhällen kring den lokala vattenförsörjningen.

Konflikter har uppstått bland annat i Chile, Uruguay och delar av sydvästra USA och i Nederländerna blev ilskan stor när lokala media rapporterade att ett av Microsofts datacenter förbrukade mer än fyra gånger så mycket vatten som företaget tidigare erkänt.

I några delar av Nederländerna och på Irland har man stoppat byggandet av nya datacenter av oro över energiförbrukningen.

Det har fått företag att söka sig längre bort, företrädesvis till platser som Norge där det finns gott om vatten men även till länder som Italien och Spanien, där man visserligen är utsatt för torka men där energin är billigare.

Mäter inte vatten

Datacenter har tidigare granskats utifrån sin elanvändning men aspekten vattenförbrukning har passerat utan kritik.

ANNONS

Det gäller även teknikföretagen själva. En undersökning gjord av konsultföretaget Uptime Institute förra året, visade att endast 39 procent av datacentren över huvud taget mätte sin vattenanvändning.

De senaste åren har Google, Meta och Microsoft börjat publicera sin totala vattenanvändning i sina verksamheter, men inte delat upp förbrukningen per affärsenhet.

Bluefield Research har uppskattat att datacenter använder mer än en miljard liter vatten per dag, inklusive vatten som används vid energiproduktion.

Nya krav från 2024

Från och med mars 2024 kommer EU-kommissionen att kräva att operatörer rapporterar omfattande data om sin energi- och vattenanvändning till allmänheten.

I Storbritannien undersöker Thames Water Utility mängden vatten som datacenter använder i London och överväger att justera sin prismodell för vattenintensiva företag beroende på resultaten.

“Lagring av kattvideor” stoppar ammunition till Ukraina – Dagens PS

Grundvattennivåerna tros fortsätta sjunka – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS