Vad sägs som 10 000 ton lax från Säffle? Nu storsatsar företaget Re:ocean och investerar mer än 2 miljarder kronor i en landbaserad anläggning för laxodling. Med på tåget är också dagligvaruhandlarna Axfood, Coop och ICA som ser stora miljövinster i projektet.
Säffle storsatsar på lax
Mest läst i kategorin
Varje år konsumerar de svenska hushållen omkring 12 kg fisk per person. En efterfrågan som är svår att möta sett till det svenska beståndet på bland annat lax, vilket hittills gjort att mindre än en procent av den lax vi äter i dag kommer från Sverige.
Något som inom kort kommer att ändras sedan företaget Re:ocean nu revolutionerar fiskbranschen och bygger en storskalig och hållbar anläggning för laxodling i Säffle.
Storsatsar på lax
En storsatsning värd mer än 2 miljarder kronor som väntas inbringa 10 000 ton svensk lax årligen lagom till 2026. Tillika ett projekt som stöds av Sveriges tre ledande dagligvaruhandlare, Axfood, Coop och ICA, som alla ser stora möjligheter i att kunna erbjuda sina kunder hållbar och närodlad fisk.
“Vi vill bidra till att ett mer hållbart och cirkulärt mat-Sverige. Det här är ett viktigt initiativ för att stärka fokus på hållbart fiske och för att kunna erbjuda våra kunder ett större utbud av prisvärd, bra och hållbar fisk i butikerna framåt”, säger Klas Balkow, vd för Axfood i ett pressmeddelande.
Något som även ICA Sveriges vd Anders Svensson kan skriva på.
“ICA har under lång tid satsat på hållbar och svensk livsmedelsproduktion. Re:Oceans satsning ligger helt rätt i tiden och är ett steg i rätt riktning för stärkt svensk självförsörjning, säger han.
Senaste nytt
Hållbar lax för hälsa och miljö
När Re:ocean nu tar det första steget i en av de största livsmedelssatsningarna i Sverige är målsättningen att produktionen år 2026 ska motsvara omkring 20 procent av den svenska laxkonsumtionen och samtidigt stärka den inhemska matproduktionen.
“Genom att äga hela processen från uppfödning av lax till förädling och förpackning på samma plats, säkrar vi tillgången till färsk lax i Sverige och förändrar sättet vi producerar fisk – i grunden. Vår ambition är att skapa den mest hållbara laxen, såväl för vår egen hälsa som för vår miljö. Vi vill låta haven vila och bygger därför vårt eget hav”, säger Morten Malle, vd för Re:ocean.
Självförsörjning av protein
Som ett led i miljöarbetet avger anläggningen inga utsläpp och är 100 procent fossilfri. Att placera anläggningen i Säffle minskar dessutom utsläppen från transporter, då den ligger geografiskt nära dagligvaruhusens distributionscenter.
Med alla tillstånd kring miljö och bygglov på plats är företaget nu redo att ta in det sista kapital som krävs för att färdigställa anläggningen som kommer att omfatta 88 bassänger där vattnet cirkulerar, renas och återanvänds i ett eget slutet kretslopp och vid slutet av dagen ökar det svenska självförsörjandet av protein.
Läs även: Bananer på löpande band under Stockholm Marathon
Läs även: Kritik: Fotbolls-VM inte alls ”klimatneutralt”
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.