Dagens PS

Så ska plastberget knäckas

Chalmers återvinner sjukvårdens engångsprodukter
Sjukvården producerar enorma mängder avfall från engångsprodukter. Nu tror sig Chalmers ha löst hur de ska återvinnas. (Foto: Jonathan Borba/Chalmers)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 07 aug. 2024Publicerad: 07 aug. 2024

Plastberget växer i enorm takt. Nu ska Chalmers vända utvecklingen. Man gör det genom en metod som tar sig an sjukvårdens engångsartiklar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Engångsmaterial från vården skapar i dag enorma mängder avfall. I ”bästa” fall går det till förbränning men i många länder hamnar det på soptippar och delvis i naturen.

Pandemin bidrog till en lavinartad ökning av förbrukade engångsartiklar. Enbart de munskydd som användes globalt 2022 beräknades väga cirka 2 641 ton – per dag.

Vårdens enorma berg av förbrukade engångsartiklar har hittills ofta utelämnats när det gäller strategier för cirkulär ekonomi.

Det finns flera anledningar till det. Materialet består vanligtvis av flera sorters plast, som inte går att återvinna med dagens teknik.

Dessutom måste materialet ses som kontaminerat efter användning, med en risk för smittspridning.

Slutligen går det inte att återvinna materialet för användning i vården eftersom kraven på renhet och kvalitet är för stora.

Har löst problemen

Nu anser sig forskare vid Chalmers ha löst alla de här problemen. Tekniken kallas ”termokemisk återvinning” och bygger på en process med namnet ”ångkrackning”.

Man bryter ner avfallet genom att blanda det med sand vid en temperatur kring 800 grader.

ANNONS

Då bryts plastmolekylerna isär och omvandlas till en gas som innehåller byggstenar till ny plast.

”Man kan likna det vid en termisk slägga som slår sönder molekylerna, och som samtidigt förstör bakterier och andra mikroorganismer”, säger Martin Seemann, docent på Chalmers.

”Det som blir kvar är olika typer av kol- och kolväteföreningar. Dessa kan sedan delas upp och användas inom petrokemisk industri, för att ersätta fossilt material som idag används i produktionen”.

ANNONS

Senaste nytt

Möjligt återanvända

Med termokemisk återvinning skulle det även vara möjligt att återanvända materialet inom vården.

”Det är egentligen det enda alternativet för att uppnå verklig cirkularitet för den här typen av avfall”, säger Martin Seemann.

”Det är så elegant att när materialet har brutits ner till molekylnivå kan kemiindustrin omvandla det tillbaka till jungfruligt material”.

De skapar framtidens batteri med ny teknologi. Dagens PS

Vätgasflyget – i luften om fyra år. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS