Dagens PS

Så kan vi klara att bygga utan cement

Grön betong
Grön betong utan cement är målet för två svenska bolag. (Foto: Janerik Henriksson / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 24 okt. 2022Publicerad: 24 okt. 2022

Vårt byggande ger upphov till stora koldioxidutsläpp. Men det är framför allt cement – bindemedlet i betong – som medför klimatrisker. Nu testar två svenska betongtillverkare alternativa metoder, skriver Ny Teknik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är bolagen Thomas Betong och LKAB Berg & Betong som har börjat undersöka hur betongen kan bli cementfri.

I dag orsakar cement stor koldioxidutsläpp eftersom processen bygger på att hetta upp kalksten för att frigöra kolet ur den.

Det är inte första gången som Thomas Betong experimenterar med att ta bort cementen ur sin betong, man har tidigare har man inte helt uteslutet produkten utan undersökt hur man kan bygga med väldigt låga halter.  LKAB:s dotterbolag Berg & Betong arbetar med delvis samma metoder.

Som bindemedel i betongen har båda bolagen valt att arbeta med restprodukter från stålindustrin i stället. GGBS – granulerad masugnsslagg – är den produkt som då ska binda ihop betongen i stället.

Slagg och vulkanaska i stället för cement

Mats Karlsson, vd för Thomas Betong, förklarar att betongen då torkar långsammare på vintern, men att den i övrigt fungerar på liknande sätt som vanlig betong.

Hållfastheten blir emellertid lidande och man kommer fortfarande att behöva ett visst mått av cement i en del av konstruktionen för att bygga ett helt hus. Men det finns fortsatt utrymme för att utveckla produkten, och bolaget ska experimentera med bland annat vulkanaska i sin jakt på den perfekta mixen.

LKAB Berg & Betong blandar redan i dag in 50 procent GGBS som bindemedel i stället för cement, vilket ska ha minskat Kirunagruvans koldioxidutsläpp med 60 ton per dag sedan förra året.

Nu kommer man också att börja blanda in avfallskalk från den egna rökgasreningen i sin cement. Det hela är fortfarande på försöksstadiet, men om experimentet faller väl ut kan man helt ersätta cementen med detta restavfall, skriver Ny Teknik.

ANNONS

Läs också:

Myndigheter dömer ut Cementa

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Fredrik Lundberg
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]