Dagens PS

Riksbanken dumpar ohållbara obligationer

stefan-ingves-martin-floden
Riksbankschef Stefan Ingves, med vicechefen Martin Flodén. Arkivbilden. (Foto: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 15 nov. 2019Publicerad: 14 nov. 2019

Riksbanken har sålt statsobligationer från Australien och Kanada, meddelade vice riksbankschef Martin Flodén på onsdagen. En anledning till försäljningen är att man vill ta den svenska valutareserven i mer hållbar riktning. Men det finns fortfarande en stor skillnad på hur man behandlar inhemska och utländska statsobligationer

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den svenska valutareserven består bland annat av innehav i svenska och utländska statsobligationer. Igår meddelade alltså vice riksbankschef Martin Flodén att Riksbanken säljer delar av sitt innehav i statsobligationer från Australien och Kanada.

Enligt Martin Flodén var miljöaspekter en viktig orsak till försäljningen:

“Australien och Kanada är länder som inte utmärker sig för sitt goda klimatarbete. Utsläppen av växthusgaser per capita är bland de högsta i världen, men varierar ganska mycket mellan olika delstater”, sa han under ett anförande på Örebros universitet, enligt Dagens Industri.

Något som eventuellt kan bädda för debatt är om Riksbanken bör ha ett hållbarhetsperspektiv i sin handel med statsobligationer och om denna syn i så fall ska göra skillnad på svenska och utländska obligationer. När det gäller svenska statsobligationer tar Riksbanken ingen hänsyn till hållbarhetsaspekter när man gör affärer.

“Det skulle vara olämpligt för mig om Riksbanken, genom att välja bland statens obligationer, försökte ge regeringen incitament att arbeta för en mer hållbar klimatutveckling. Jag tycker därför att Riksbanken inte ska behandla gröna svenska statsobligationer annorlunda än andra svenska statsobligationen”, sa Martin Flodén bland annat.

Rent generellt kommer klimatförändringar och miljöfrågor påverka hur Riksbanken och andra ekonomiska instanser i samhället gör investeringar, berättade han.

Enligt Dagens Industri framhöll Flodén att försäkringsbranschen är den sektor där förändringarna kommer att bli störst, som en följd av de skador som kan åsamkas av naturkatastrofer och ett förändrat klimat.

Totalt består cirka åtta procent av Riksbankens valutareserv av innehav i just australiensiska och kanadensiska stats- och delstatsobligationer.

Nu har man alltså sålt en del av dessa; mer specifikt dem från regionerna Alberta (Kanada), och Queensland och Western Australia (Australien).

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]