Intresset för solceller är rekordstort, berättar elbolaget Eon. Tre gånger så många ansökningar väntas komma in under 2022 jämfört med i fjol. Nu anställer Eon fler för att möta behovet.
Rekordkö för solceller: Intresset upp 200 procent
Mest läst i kategorin
Elpriset tros snitta 3 kronor per kilowattimme i år. Det innebär att solceller blir en mer och mer gynnsam affär för privatkunder. Återbetalningstiden väntas minska avsevärt för en solpanel avsevärt, från cirka 7,5 år till 5,5 år. Nu verkar alla med några kvadratmeter till övers rusa till bolagen med ansökningarna.
“Den som beställer nu har en anläggning som producerar till våren”, säger Jacom Majvik på elbolaget Eon Energidistribution.
Han är chef för verksamhetsstyrning i bolaget. Intresset har exploderat för solpaneler för privatkunder, berättar han. Företaget har fått 30 000 föranmälningar i år. De kan jämföras med 11 000 under rekordåret 2021.
LÄS ÄVEN: Oväntade vändningen: Idag är elpriset lägre än i fjol
Anstormning till solceller
Eon kallar det för en anstormning. Köerna blir bara längre och nu kan det ta tio veckor bara för att börja handlägga föranmälan av installationen.
Elproduktionen från solceller innebär en hög belastning på elnätet som är byggt för konsumtion. Därför kan det ökade intresset för solpaneler innebära att man måste bygga ut och förstärka elnätet lokalt.
Nätet måste byggas ut
“Till skillnad från vanlig elkonsumtion som har mer spridda toppar, belastar elproduktion från solceller elnätet samtidigt och under långa perioder. Alla hushåll i ett område kör till exempel inte tvättmaskin eller diskmaskin och lagar mat exakt samtidigt. Men har många solceller i ett område så är ju samtliga i drift under dygnets ljusa timmar”, säger Jacob Mejvik.
Elbolagen nyanställer
Elbolagen jobbar intensivt med att korta ned handläggningstiderna och Eon har tagit in extra personal för att möta behoven.
“Vi gör vårt yttersta för att hantera ärendena så snabbt som möjligt och uppmanar våra kunder att be sin installatör att skicka in en föranmälan i god tid. Gör man det minskar man risken för att inte kunna producera direkt när solpanelen är på plats”, säger Majvik.
Läs hela pressmeddelandet här.
Läs även:
Här byggs Sveriges största anläggning för solel
Hörlurar som laddas med solceller
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.