Dagens PS

Regnskogen: Gummiexport hotar mer än palmolja

däck
EU importerar 30 procent av de afrikanska gummit från regnskogsområden. Det används bland annat i däck. (Foto: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 16 juni 2022Publicerad: 16 juni 2022

Över hela jorden är regnskogen hotad. Ju mer skogarna skövlas desto värre blir växthuseffekten. Men trots att gummiframställning i dag är ett större hot mot afrikansk regnskog än palmolja, så skjuter EU förbi målet med sin nya lagstiftning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gummi behövs för att tillverka däck och många andra produkter. Men vid utvinningen blir den afrikanska regnskogen förstörd, konstaterar Bloomberg.

Organisationen Global Witness redovisar satellitdata som visar att gummiindustrin star för avskogning på 520 kvadrakilometer sedan millennieskiftet. Det är regnskog i Kamerun, Gabon, Ghana, Elfenbenskusten och Liberia som har fått stryka på foten.

Bloomberg skriver att bilden tydliggör sambandet mellan efterfrågan på råvaror och förstörelse av de ekosystem som kan skydda från klimatförändringar. Europa är en storkonsument av det exporterade gummit och köper ungefär 30 procent av det som exporteras. Det kan jämföras med att EU importerar 12 procent av palmoljan.

Regnskogen skövlas för gummiexport

Men trots att gummi är ett större hot än palmolja – även det en problematisk exportprodukt – så finns det inte omnämnt i en ny EU-lag som ska skydda just regnskog från europeisk konsumtion.

”EU:s glupska aptit på gummi är förödande för ursprungsfolk och eroderar en viktig kolsänka”, säger Giulia Bondi, kampanjledare på Global Witness, till Bloomberg.

”Men häpnadsväckande nog ingår inte gummi i ett lagförslag som ska förebygga att produkter som orskar avskogning säljs i Europa.”

EU-kommissionens förslag till lag täcket nötkött, virke, soja, kaffe, kakao och palmolja – men ine gummi.

Enligt tjänstemän inom EU är den framtagen för att på det mest kostnadseffektiva sättet undvika skövlad regnskog. Tanken är att man senare ska kunna lägga till varor som täcks in av lagen.

ANNONS

Christophe Hansen förhandlar om lagen I EU-parlamentet och försöker få in ett tillägg om gummi redan nu. Han motsätter sig att kostnadseffektivitet ska vara ett vägledande perspektiv när lagen skrivs och inte det koldioxidavtryck som skapas, säger han till Bloomberg.

Läs också:

Amazonas nära gränsen – kan bli savann
Matkedjor bryter med brasiliansk industri över avskogning

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS