Dagens PS

Priset pressat på litium – oro bland batterifabriker

litium
Litium i en litiumgruva i USA. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 22 feb. 2023Publicerad: 22 feb. 2023

Sjunkande pris och ökat utbud påverkar priserna på litium. Dessutom saktar försäljningen av elbilar in i Kina, den viktigaste globala marknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sjunkande pris, närmast en priskollaps nyligen, för litium samtidigt som nya gruvor öppnas och kommer att öppnas.
Det är faktorer som väckt en tuff debatt om lågkonjunktur och utveckling inom industrisektorn elbilsbatterier.

Till det kommer att försäljningen av elbilar i Kina saktas in i ökningstakt.

Litiumkarbonat i Kina, ett viktigt prisriktmärke, har sjunkit nästan 30 procent sedan rekordnivån i november 2022, rapporterar Bloomberg.

Stigande utbud av litium

ARK Investment Managements vd Cathie Wood sade i förra veckan att den extraordinära uppgången i priserna på litium tidigare, tagits som ett “klartecken” för mer produktion.

China Nonferrous Metals Industry Association, en ledande industrigrupp, har varnat för att stigande utbud kan tynga litiumpriserna i år, medan BYD Co säger att de väntar sig att metallen kommer att stabiliseras 2023.

ANNONS

Senaste nytt

Underskattar efterfrågan?

Andra, inklusive Joe Lowry, grundare av rådgivningsföretaget Global Lithium, insisterar på att efterfrågan underskattas och att dessa prognostiker misslyckas med att ta hänsyn till komplexiteten i att säkra finansiering och tillåta nya gruvor.

Batterileverantörerna är också optimister.

ANNONS

“Tidiga tecken tyder på att både katodlager och batterilager i Kina minskar, vilket är ett gott tecken för litiumförsäljning”, sade Kent Masters, vd för Albemarle Corp, en av de främsta globala tillverkarna, till investerare förra veckan.

Företaget förväntar sig “fortsatt gynnsam prissättning för litium” i år, enligt ett uttalande.

“Stort frågetecken”

Samtidigt är ett stort frågetecken vad som händer när nya företag och nationer kommer att leverera litium.

Kina ser stor potential i Afrika där man sätter sitt hopp till ett kluster av nya projekt över hela kontinenten.

Afrika har blivit en hotspot för kinesiska litiuminvesteringar och håller på att bli en motpol till USA:s ansträngningar att bygga upp sina egna försörjningsnätverk med frihandelspartners och andra allierade som Kanada och Australien.

Flera nationer på väg

Flera afrikanska nationer kommer att ansluta sig till raden av toppproducenter av litiumråvaror under slutet av årtiondet, enligt data sammanställda av Bloomberg NEF.

Många av dessa länder är redan stora leverantörer av metaller som koppar och kobolt till kinesiska företag som skickar materialet för bearbetning vid sina egna inhemska raffinaderier.

ANNONS

“De minst riskfyllda och bästa platserna för kinesiska företag är förmodligen platser där de har haft framgång tidigare”, säger Jason Holden, senior metall- och gruvanalytiker på S&P Global Commodity Insights.

Läs även: ”Våg av litium uteblir” – bristvara även 2023?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]