Dagens PS

Politisk motreaktion mot klimatsatsningar

motreaktion
Det pågår en politisk motreaktion mot klimatsatsningar på båda sidor av Atlanten. På bild Floridas guvernör Ron DeSantis. (Foto: Charles Krupa/AP/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 01 aug. 2023Publicerad: 01 aug. 2023

USA får nu lagar som begränsar möjligheten att styra mot miljömässiga förbättringar och i Europa kommer en politisk motreaktion mot de gröna satsningarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att satsa på miljömässiga och sociala faktorer som underlag för offentliga satsningar har varit populärt ett antal år.

Nu kommer motreaktionen. I USA har lagar som begränsningar möjligheten till miljöprioriteringar svept fram den senaste tiden.

Hindras i lag

I Florida undertecknade guvernören Ron DeSantis i maj ett lagförslag som hindrar statliga och lokala tjänstemän att investera i ESG-mål, det vill säga social och miljömässig hållbarhet.

Samtidigt förbjöds kommuner att sälja obligationer med samma inriktning.

”Vi vill inte att de ska engagera sig i dessa ideologiska glädjeturer,” sade DeSantis då.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Presidentval avgör

Nu ser analytiker framför sig hur nästa års amerikanska presidentval ska bli ett vägval i om den politiska motreaktionen mot ESG ska bli djup och bestående eller man ska återvända till att satsa grönt.

Samtidigt ser Europa en motreaktion mot gröna satsningar när företag och medborgare nås av kostnaderna för klimatomställningen, skriver CNBC.

ANNONS

Extrem hetta

Reaktionerna mot klimatpolitiken kommer i en tid av rekordstor extrem hetta över hela världen, med juli som är redo att bli den varmaste månaden i mänsklighetens historia.

“Den globala uppvärmningens era har tagit slut; den globala kokningens era har anlänt,” som FN:s generalsekreterare António Guterres uttryckte det.

I Storbritannien formerar sig motståndare till klimatåtgärder. Londons borgmästare Sadiq Khans strävan mot ultralåga utsläppszoner över hela staden har mött protester.

Bönder i protest

I Nederländerna har bönder protesterat mot mot stränga gränser för kväveutsläpp och i Polen lämnade regeringen nyligen in fyra klagomål mot EU:s klimatpolitik och

Frankrikes president Emmanuel Macron och Belgiens premiärminister Alexander De Croo har krävt en “regulatorisk paus” i Europas gröna lagstiftning och sagt att en period av “stabilitet” är nödvändig.

”För tillfället ser det ut som att gröna partier inte går fantastiskt bra. Jag tror att utmaningen kommer att vara för dem, som jag själv, som verkligen tror på den här agendan att omformulera frågan”, Nathalie Tocci, chef för italienska tankesmedjan Istituto Affari Internazionali, och tar USA:s president Joe Bidens landmärke Inflation Reduction Act som ett exempel.

”Aldrig överens om klimat”

ANNONS

IRA, som blev lag förra året, kommer att kanalisera miljarder dollar till program utformade för att påskynda landets övergång bort från fossila bränslen och bekämpa klimatnödsituationen.

“IRA kallas en IRA, det kallas inte en klimatakt eftersom det inte finns något sätt att få demokrater och republikaner att komma överens om något som kallas klimat,” påpekar Tocci.

EU drar inte ner

På EU-nivå väntas man för närvarande inte dra ner på klimatåtgärder.

En överväldigande majoritet av de europeiska medborgarna inser att klimatnödsituationen är ett allvarligt problem, och de flesta är överens om att en anpassning till de negativa effekterna av krisen kan ha positiva följder, resonerar man. “Det är värt att komma ihåg att EU redan har förbundit sig att minska koldioxid-utsläppen med 55 procent till år 2030 och uppnå klimatneutralitet till 2050,” säger Arthur Carabia hos Morningstar Sustainalytics till CNBC.

Läs även: “Grön seger” i EU efter hetsig klimatdebatt – Dagens PS

Läs även: Extremhettan kostar USA 1000 miljarder – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]