På grund av mänsklig aktivitet håller land i Kinas storstäder på att sjunka vilket utsätter hela 270 miljoner människor för risk att drabbas av översvämning.
Översvämning hotar 270 miljoner kineser
Mest läst i kategorin
Enligt en ny studie sjunker nästan hälften av Kinas stadsområden snabbare än 3 millimeter om året, det skriver CNN.
Studien visar att stora kustområden i Kina, där 270 miljoner människor bor, eller 29 procent av landets befolkning, riskerar att hamna i riskzonen för stigande havsnivåer och översvämning.
Dessutom bor 67 miljoner människor i Kina på land som sjunker snabbare än 10 millimeter per år.
Pumpar upp grundvatten
En av huvudorsakerna till dessa landsättningar är enligt forskarna Kinas skenande utvinning av grundvatten.
I kinesiska städer har vatten från underjordiska akviferer pumpats upp snabbare än det kan fyllas på, situationen har dessutom förvärrats av torka som drivs på av klimatförändringarna.
Vid överdrivning pumpning sänks grundvattenytan och det gör att marken ovanpå sjunker. Landmassan sjunker också på grund av själva städernas ökande vikt.
Vikten av sediment som ackumuleras över tid gör att jorden även naturligt blir mer kompakt men vikten av allt fler tunga byggnader pressar ned marken ytterligare så att marken stadigt sjunker.
Senaste nytt
New York sjunker
Det här är inte bara ett problem i Kina, dussintals städer i USA sjunker också, däribland New York City.
Mexico City är förmodligen världens snabbast sjunkande stad, Mexikos huvudstad sjunker med upp till 50 centimeter om året.
I Nederländerna har 25 procent av landytan sjunkit till under havsnivån.
Längs kuster är effekten av att land sjunker vanligtvis värre eftersom havsnivån samtidigt stiger och den kombinationen skapar mer destruktiva översvämningar.
Byggt vallar som skydd
Enligt studien kommer cirka en tredjedel av Kinas kuster bli lägre än havsnivån och det kan utsätta dessa områden för enorma skador och hota människors liv.
Studien fann att Tianjin, Shanghai och områden runt Guangzhou är väldigt utsatta för dessa problem.
Vid vissa kinesiska kustområden har redan fysiska skydd mot den ökande risken för översvämning byggts och dessa skydd tar studien inte hänsyn till.
Shengli Tao, medförfattare till studien och professor vid Peking University i Kina, säger att i exempelvis Shanghai, har ett imponerande vallsystem byggts.
“Sådana massiva kustvallssystem kommer till stor del att minska risken för översvämning även med tanke på både landsättningar och havsnivåhöjningar”, säger han till CNN.
Klimathotet: Viktig havsström kan kollapsa
Den viktiga AMOC-strömmen (Atlantic Meridional Overturning Circulation) riskerar att kollapsa. Eftersom den påverkar klimatet i Europa kan det leda till enorma förändringar i många länder varnar forskare.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.