Orange luft plågar Peking i ny “airpocalypse”. Kinas regering vill eliminera problemen till 2035.
Orange luft plågar Peking i ny "airpocalypse"
Mest läst i kategorin
Invånarna i Peking, Kina, är vana vid dålig luftkvalitet. Men just nu är det värre än någonsin.
Under måndagen utfärdade den kinesiska regeringen en hälsovarning, och uppmanade folk att inte befinna sig utomhus.
Pekings koncentration av PM 2,5, en särskilt skadlig partikel som kan komma in i blodomloppet, nådde en topp på 655 tidigt på måndagsmorgonen. Allt över 300 anses vara farligt. PM10, en något större partikel som kan tränga djupt in i lungorna, överträffade monitorns maximala avläsning på 999, skriver The Economist.
Jämförs med “airpocalypse”
Tidningen jämför stormen med en händelse från 2012 då tung smog drog in över staden i vad som kom att kallas “airpocalpyse”.
Smogen brukar färga Kinas huvudstad grå, men just nu är tonen snarare bränd orange. Anledningen är en sandstorm som blåser in från närliggande Inre Mongoliet. Tio personer uppges ha dött i Inre Mongoliet på grund av stormen, och den största staden Baotou stängde sina skolor på måndagen.
Plågade Nationella folkkongressen
Den nuvarande stormen kan härledas till naturliga fenomen, men även de mänskliga utsläppen plågar landet. Förra veckan hölls Nationella folkkongressen i Peking, det årliga mötet som hålls av kommunistpartiet. Nivåerna av PM 2,5 nådde då upp till 209 på World Air Quality Index, där allt mellan 201 och 300 är “väldigt ohälsosamt”, enligt The Economist.
Kinas regering beslutade i sin femårsplan under Nationella folkkongressen att “i princip eliminera kraftigt förorenat väder” till 2035. Kinas regering har också satt sikte på att bli koldioxidneutrala till 2060. Det kan inte lösa framtida sandstormar likt den som nu ger orange luft som plågar Peking, men siktar på att människan inte ska skapa fler liknande situationer.
Läs hela artikeln i The Economist (OBS: Betalvägg)
Läs mer: Analytiker: Marknaden underskattar Kina – Dagens PS
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.