Dagens PS

Ön där insekter blivit den nya mattrenden

Grillade sakondry på Madagaskar, redo att ätas. (Foto: Mongabay)
Grillade sakondry på Madagaskar, redo att ätas. (Foto: Mongabay)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 27 nov. 2020Publicerad: 27 nov. 2020

Nu ökar insektsproduktionen på Madagaskar. Det hälsosamma och hållbara proteinet minskar trycket på lemurer och andra vilda djur för bushmeat. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kallas det grönaste köttet. Bra för miljön eftersom det har väldigt lågt klimatavtryck. Låga halter av fett och samtidigt fullproppat med protein – ett ämne som är eftertraktat i fattiga länder som Madagaskar.

Forest snacks. Så beskriver lokalbefolkningen de hoppande insekterna, som kallas sakondry, som tidigare fångades i landets nordöstra skogar, och som numera odlas.

Även i huvudstaden Antananarivo har människor fått mersmak för insekter, där syrsor odlas inomhus.

Sluta jaga lemurer 

Från att vara snacks har insekterna nu blivit del av stapeldieten i två olika projekt – som ska försöka få öns lokalbefolkning att gå över till att äta insekter, och därmed sluta jaga lemurer och andra utrotningshotade djurarter.

“När du frågar människor varför de jagar lemurer är den främsta anledningen: “de finns där och de är lätta att fånga,” säger Cortni Borgerson, en antropolog vid Montclair State University i New Jersey, som ligger bakom sakondry-projektet, i samarbete med IUCN Save Our Species, till Mongabay. 

Tanken bakom projektet är att ta reda på om odlingar av insekter kan stoppa förlusten av biologisk mångfald och samtidigt minska undernäring.

“Om du bara säger till folk att inte jaga något – så ökar du samtidigt osäkerheten till mattillgång.”

Hitta ersättare

ANNONS

För att få människor att sluta jaga lemurer säger Cortni Borgerson att de behöver hitta en ersättare som fyller samma kulturella roll som lemurkött.

”Sakondry gör just det. Både sakondry och lemurer är vilda ”naturliga” livsmedel, som är feta, rena och billiga.”

Läs mer: Nu ska ön blir grön igen – genom drönare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]