Nu ökar insektsproduktionen på Madagaskar. Det hälsosamma och hållbara proteinet minskar trycket på lemurer och andra vilda djur för bushmeat.
Ön där insekter blivit den nya mattrenden
Mest läst i kategorin
Det kallas det grönaste köttet. Bra för miljön eftersom det har väldigt lågt klimatavtryck. Låga halter av fett och samtidigt fullproppat med protein – ett ämne som är eftertraktat i fattiga länder som Madagaskar.
Forest snacks. Så beskriver lokalbefolkningen de hoppande insekterna, som kallas sakondry, som tidigare fångades i landets nordöstra skogar, och som numera odlas.
Även i huvudstaden Antananarivo har människor fått mersmak för insekter, där syrsor odlas inomhus.
Sluta jaga lemurer
Från att vara snacks har insekterna nu blivit del av stapeldieten i två olika projekt – som ska försöka få öns lokalbefolkning att gå över till att äta insekter, och därmed sluta jaga lemurer och andra utrotningshotade djurarter.
“När du frågar människor varför de jagar lemurer är den främsta anledningen: “de finns där och de är lätta att fånga,” säger Cortni Borgerson, en antropolog vid Montclair State University i New Jersey, som ligger bakom sakondry-projektet, i samarbete med IUCN Save Our Species, till Mongabay.
Tanken bakom projektet är att ta reda på om odlingar av insekter kan stoppa förlusten av biologisk mångfald och samtidigt minska undernäring.
“Om du bara säger till folk att inte jaga något – så ökar du samtidigt osäkerheten till mattillgång.”
Hitta ersättare
För att få människor att sluta jaga lemurer säger Cortni Borgerson att de behöver hitta en ersättare som fyller samma kulturella roll som lemurkött.
”Sakondry gör just det. Både sakondry och lemurer är vilda ”naturliga” livsmedel, som är feta, rena och billiga.”
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.