Dagens PS

Oljekoncerner stämmer länder för klimatpolitik

utsläppen Sverige
2021 var första året på länge som utsläppen gick upp i Sverige, men Naturvårdsverket är inte överraskad. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 22 feb. 2022Publicerad: 22 feb. 2022

Fem energikoncerner stammer fyra europeiska länder på omkring 4 miljarder euro på grund av att man har hejdat projekt inom kol, olja och gas.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är bland annat tyska RWE, Uniper och brittiska Rockhopper som har stämt Holland, Italien, Polen och Slovenien på sammantaget 3,7 miljarder euro. En annan stämning kommer från Petrochemical Holdig och rör Rumänien, skriver Financial Times.

Man hänvisar till ett avtal kallat Energy Charter Treaty (ECT), som upprättades under kalla kriget för att se till att energitillgången inte skulle påverkas av det politiska spelet då. På 90-talet involverades EU-länder i avtalet.

50 länder har skrivit under ECT, och de fem energikoncernerna som hänvisar till det är inte ensamma. Också svenska Vattenfall har tidigare försökt få skadestånd med hänvisning till ECT.

Stämningarna handlar om att regeringar vill stänga ned kolkraftverk, hindra visa specifika projekt eller i vissa fall bara göra en bedömning av klimatpåverkan från en verksamhet.  RWE skriver till Financial Times att bolaget bör bli kompenserat för de störningar som besluten skapar i verksamheten.

Problem att koncerner stämmer vid utfasning

Flera experter som Financial Times har talat med menar att avtalet alltmer börjar bli ett problem för regeringar som på olika sätt försöker åstadkomma en övergång från fossila bränslen, eftersom företagen i flera processer stämmer dem för det.

På grund av Energy Charter Treaty är det nu många regerigar som vägrar sätta ner foten mot fossila projekt.

EU-länderna har föreslagit en ändring i skrivningarna där projekt som ska fasa ut fossila bränslen skyddas, men andra länder har inte velat skriva under.

Polen och andra utsatta länder trycker på för att EU ska ogiltigförklara avtalet om debatten inte hittar en mer konstruktiv utväg. Tidigare i år fällde EU-domstolen ett avgörande i ett annat fall, där man konstaterade att avtalet inte var tillämpligt.

ANNONS

Läs också:

Dolt hot mot oljebolag – raset har bara börjat

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]