Dagens PS

Nya chocksiffror: Extremvärme har blivit dubbelt så vanligt

extremvärme dubbelt vanligt
Antalet extremt varma dagar varje år, där temperaturen överstiger 50 grader, har fördubblats sedan 1980, visar en BBC-analys. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 14 sep. 2021

Extremvärme har blivit dubbelt så vanligt. Antalet dagar varje år där temperaturen överstiger 50 grader har fördubblats sedan 1980.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är en BBC-analys som visar att extremvärme blivit dubbelt så vanligt.

“Ökningen kan till 100 procent tillskrivas förbränningen av fossila bränslen”, säger Friederike Otto, biträdande chef för Environmental Change Institute vid Oxfords universitet, till BBC.

Förutom att antalet extremt varma dagar fördubblats på 40 år, så är det fler områden i världen än tidigare som drabbas av chockvärmen, som i sin tur uppges innebära förhöjda risker för människors hälsa och livsstil.

Hotar människor, djur och natur

Mer frekventa värmeböljor, som många experter menar är orsakade av klimatförändringarna, kan leda till att fler människor dör, skada djur och natur, byggnader, vägar och kraftsystem.

I somras satte Italien nytt värmerekord med 48,8 grader, det gjorde även Kanada där det var ännu varmare: 49,6 grader.

Sihan Li, klimatforskare vid Skolan för geografi och miljö vid Oxfords universitet, ser med oro på utvecklingen och säger till BCC att det är bråttom att agera för att minska utsläppen.

Om inget görs omedelbart för att komma till rätta med utsläppen blir åtgärderna snart ännu mer akuta och krävande. Utmaningarna ställs då på sin spets, menar klimatforskaren.

På längre sikt, år 2100, beräknas 1,2 miljarder människor runt om i världen drabbas av stressrelaterade sjukdomar kopplade till chockvärmen, enligt en amerikansk studie som BBC hänvisar till.

ANNONS

Grön, bördig mark nu bara öken

I november möts världens ledare på FN-toppmöten i Glasgow och kravet från forskarna är att vidta snabba åtgärder för att begränsa utsläppen globalt och därigenom få ner temperaturökningarna.

BBC presenterar en dokumentärserie, “Life at 50C”, om hur extremvärmen påverkar människors liv runt om i världen.

Sheikh Kazem Al Kaabi, som är vetebonde i en by i centrala Irak, berättar o hur marken runt honom en gång var bördig och kunde försörja både honom och hss grannar.

“Allt det här landet var grönt, men allt det där är borta. Nu är det en öken, torka”, säger han.

Läs även: En miljard djur dog av värmen i västra Nordamerika

Läs också: Ny klimatrapport släpps – stark varning från forskare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS