Europas regeringar har inte lyckats bryta trenden med skitig luft i städerna. Enbart fyra länder hamnar under WHO:s riktlinjer, visar färsk data.
Ny studie: Européer andas fortfarande skitig luft
Mest läst i kategorin
Regeringar över hela Europa misslyckas med att skydda sina medborgare från giftiga luftföroreningar, och de flesta européer andas fortfarande smutsig luft i städerna.
Det visar ny data, som läpptes under måndagen av Europeiska miljöbyrån, enligt The Guardian.
Det handlar om föroreningar från jordbruk, trafik och hushållsuppvärmning – som samtliga hamnar utanför de nivåer som behövs – för att säkerställa hälsosam luft, enligt Världshälsoorganisationens riktlinjer.
Ett stort misslyckande – trots EU-lagstiftning, åtaganden från ländernas regeringar och år av kampanjer.
Fyra länder godkänns
Det är endast fyra länder som godkänns: Irland, Island, Finland och Estland. De visar upp nivåer av fina luftpartiklar (PM2,5) – en av de farligaste formerna av luftföroreningar – som ligger under WHO: s riktlinjer från 2018.
Samma år ledde sådana föroreningar till 417 000 för tidiga dödsfall i hela Europa – inklusive länder utanför EU.
Chefen för Europeiska miljöbyrån, Hans Bruyninckx, sa att de senaste uppgifterna visar tydligt “att investeringar i bättre luftkvalitet – är en investering för bättre hälsa och produktivitet för alla européer”.
“Politik och åtgärder som överensstämmer med Europas ambitioner av nollutsläpp – leder till längre och hälsosammare liv och mer motståndskraftiga samhällen.”
Samband med covid-19
Samtidigt har andra studier visat sambandet mellan covid-19 och smutsig luft i städerna, där risken att dö av viruset ökar när människor får ett nedsatt immunförvar och försämrad lungkapacitet – på grund av luftföroreningar.
Läs mer: Luftföroreningar allvarligt hot mot mentala hälsan
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.