Högsta domstolen, HD, nekar Cementa prövningstillstånd för fortsatt kalkbrytning på Gotland, framgår det i ett pressmeddelande.
Ny smäll mot Cementa - nekas prövningstillstånd av HD
Mest läst i kategorin
“Högsta domstolen har beslutat att inte meddela prövningstillstånd i ett mål om fortsatt och utökad täkt- och vattenverksamhet vid Slite på Gotland”, skriver Högsta domstolen.
Det här är det senaste svidande nederlaget för Cementa, som tidigare fått sin ansökan avvisad i Mark- och miljööverdomstolen då den miljökonsekvensbeskrivning som företaget lämnade in var undermålig.
Den innehöll så många brister om hur natur och miljö påverkas av kalkbrytningen och cementtillverkningen att det inte gick att ta beslut i ärendet, konstaterade Mark- och miljööverdomstolen.
HD fastslår Mark- och miljööverdomstolens beslut
Nu slår Högsta domstolen fast det beslutet och meddelar att målet inte tas upp till prövning.
I sin motivering skriver HD att fall som bara anses viktiga för rättstillämpningen eller om det finns särskilda skäl tas upp för prövning.
Så är inte fallet med Cementa, betonar HD.
Cementas ordinarie tillstånd för kalkbrytning till den hårt kritiserade cementproduktionen, utpekad som en av landets största klimatbovar, löper ut den 31 oktober.
Men regeringen har sedan efter påtryckningar från bland annat byggindustrin, om att hundratusentals jobb är i farozonen, förlängt Cementas tillstånd att bryta kalk och producera cement i ytterligare åtta månader från sista oktober.
Det ska ske inom ramen för Cementas nuvarande tillstånd, enligt regeringsbeslutet som meddelades av näringsminister Ibrahim Baylan och miljö- och klimatminister Per Bolund.
“Inte hållbart i ett modernt samhälle”
Bostadsminister Märta Stenevi gick nyligen till hård attack mot bygg- och anläggningssektorn, som hon anser borde ha bättre beredskap mot oförutsägbara händelser.
Varningen om att 200 000 till 400 000 arbetstillfällen kan gå förlorade med ett produktionsstopp av cement i Slite förvånar henne. Stenevi betecknar det det som orimligt att sårbarheten är så stor att en hel bransch står och faller med Cementa.
“En samhällsbyggnadssektor som är beroende av ett enda företag och en enda anläggning är naturligtvis inte hållbart i ett modernt samhälle. Vi måste ha en bättre motståndskraft så att det inte blir tvärstopp vid ett produktionsstopp”, sade Märta Stenevi till Di, vilket Dagens PS givetvis uppmärksammade.
Läs även: Regeringens beslut om Cementa är uppseendeväckande
Läs mer: Professor om siffrorna i cementkrisen: “En nypa salt”
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.