Tanken på att kunna ladda mobiltelefonen och andra bärbara enheter utan varken sladd eller el kan kännas fjärran, men faktum är att tekniken redan nu erbjuder hörlurar som laddas upp av solceller. Först ut på området är Adidas och Urbanista.
Ny revolution: Hörlurar som laddas av solceller
Mest läst i kategorin
Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet. Att det numera finns trådlösa lurar som drivs av solceller är av det skälet en glädjande innovation som gör gott för både användaren och miljön.
Först ut att erbjuda sin kunder hörlurar med inbygga solpaneler är den tyska sportjätten Adidas och det svenska teknikföretaget Urbanista, vars modeller båda tagits fram i samarbete med det svenska företaget Exeger, skriver BBC.
En omfattande process med fokus på komfort och miljö som tagit Exeger de senaste tio åren. Något som får anses vara en dealbreaker i en tid då allt vi kan göra för att spara in på vår elförbrukning räknas.
Senaste nytt
Mäter bara två millimeter
För dig som älskar din hörlurar men avskyr att ladda dem är solpaneler också en fråga om bekvämlighet, särskilt då för den nya generationen av unga vuxna som vuxit upp med smarta lösningar.
För den som är mer konservativt lagd hjälper det kanske att veta att solpanelerna i det här fallet sitter i själva pannbandet på lurarna och bara mäter två millimeter.
De paneler som Exeger tillverkar heter Powerfoyle och består enkelt förklarat av remsor med titandioxid som täckts med ett naturligt färgämne som absorberar ljusets fotoner och omvandlar dessa till elektroner.
Upp till 80 timmars laddningstid
Hörlurarna är även försedda med ett batteri som har en kapacitet på upp till 80 timmars uppspelningstid, vilket laddas upp via Powerfoyle.
Som mest effektivt laddas lurarna upp i äkta solljus, där tjugo minuter ger en timmes användning, men de kan även ladda av artificiellt ljus, om än i mindre skala. Som en säkerhetsåtgärd är de även utrustade med ett uttag för elladdning.
Kläder med inbygga solpaneler
Att använda sig att solpaneler på det här viset väcker givetvis hopp inom andra områden också, till exempel inom mobiltelefonin. Enligt Giovanni Fili, vd på Exeger, är det dock en bransch som kräver mer, eftersom de flesta av oss bär vår mobil i fickan.
En potentiell lösning skulle därför kunna vara att placera solcellerna på våra väskor eller kläder. Något som redan testas idag av det finska företaget Planno, dock med andra mål än mobilladdning.
Genom att tillverka tyger med med inbyggda solpaneler har deras fokus istället varit hälsa där solpanelerna övervakat aspekter som bärarens hjärtfrekvens och sömnkvalitet. En innovation i sig som även plockats upp av forskare Loughborough University som istället för solceller, använt sig av rörelse och statisk elektricitet för att utvinna energi ur tygerna.
Sannolikt att marknaden expanderar
Även här är tekniken i nuläget avsedd för att mäta kroppsrörelser med hjälp av det energialstrande tyget, men det finns hopp om att dessa textilier i framtiden skulle kunna användas tillsammans med solpaneler för att skapa hybridkraftgenererande kläder.
Framförallt är sannolikheten stor att marknaden för soldrivna textilier kan komma att expandera kraftigt framöver. Det menar Denise Wilson, professor och författare till boken Wearable Solar Systems, som tror att det största området för utveckling ligger i just textilier som gör det möjligt att ladda mobiltelefoner och andra bärbara elektroniska enheter.
“Vi har ännu inte utnyttjat vad de kan erbjuda oss fullt ut i det globala samhället”, säger hon till BBC.
Att ladda mobilen när du är på språng, utan sladd eller el, är således inte en utopi. Varde ljus!
Läs även: Spotify-doldisen: ”Vi var nere för räkning”
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.