Dagens PS

Ny pastöriseringsmetod spar energi

pommes
Pommes är gott ibland, men ta det lugnt med knaprandet. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 maj 2021Publicerad: 17 maj 2021

En ny pastöriseringsmetod gör att färskvaror kan hålla i månader utan att behöva frysas, något som spar mycket energi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För många livsmedel är en obruten kylkedja viktig för att de inte ska bli förstörda och det kräver mycket energi. Företaget Father Farms kan ha hittat en lösning på problemet som dessutom spar energi, det skriver Fast Company.

Pommes frites höll i 90 dagar

Father Farms har utvecklat en ny sorts pastörisering som gör att färskvaror kan förvaras i rumstemperatur utan att förstöras. Företaget har testat på paketerade pommes frites, som efter 90 dagar i rumstemperatur fortfarande var färska och ätbara.

När mjölk pastöriseras används het ånga som dödar bakterier. Father Farms metod använder i stället koldioxid under högt tryck. Enligt Father Farms blir förlusten av näringsämnen mindre när koldioxid används än när vatten eller ånga används, skyddet blir dock lika bra.

Kan pastörisera andra livsmedel

Den nya metoden möjliggör pastörisering av livsmedel som inte kan pastöriseras med ånga, produkter som exempelvis pommes frites, som vid vanlig pastörisering skulle förvandlas till någon sorts potatismos.

Father Farms första kommersiella produkt är pommes frites, men fler färskvaror kommer, nu testas metoden på en del mejeriprodukter, salsa och kokt kyckling.

Ska minska energiförbrukningen

Förhoppningen är att den nya pastöriseringsmetoden ska minska energiförbrukningen i livsmedelsindustrins försörjningskedjor genom att minska behovet av kylning. Det minskar både behovet av kylbilar och behovet av frysar i livsmedelsbutiker.

ANNONS

Den största nyttan kommer den nya pastöriseringsmetoden troligtvis göra i de fattiga delarna av världen där mycket mat går förlorad på grund av att elförsörjningen inte är tillförlitlig.

Läs mer: Utbyggnad ger medvind för skogsbolaget

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]