En ny pastöriseringsmetod gör att färskvaror kan hålla i månader utan att behöva frysas, något som spar mycket energi.
Ny pastöriseringsmetod spar energi
Mest läst i kategorin
För många livsmedel är en obruten kylkedja viktig för att de inte ska bli förstörda och det kräver mycket energi. Företaget Father Farms kan ha hittat en lösning på problemet som dessutom spar energi, det skriver Fast Company.
Pommes frites höll i 90 dagar
Father Farms har utvecklat en ny sorts pastörisering som gör att färskvaror kan förvaras i rumstemperatur utan att förstöras. Företaget har testat på paketerade pommes frites, som efter 90 dagar i rumstemperatur fortfarande var färska och ätbara.
När mjölk pastöriseras används het ånga som dödar bakterier. Father Farms metod använder i stället koldioxid under högt tryck. Enligt Father Farms blir förlusten av näringsämnen mindre när koldioxid används än när vatten eller ånga används, skyddet blir dock lika bra.
Kan pastörisera andra livsmedel
Den nya metoden möjliggör pastörisering av livsmedel som inte kan pastöriseras med ånga, produkter som exempelvis pommes frites, som vid vanlig pastörisering skulle förvandlas till någon sorts potatismos.
Father Farms första kommersiella produkt är pommes frites, men fler färskvaror kommer, nu testas metoden på en del mejeriprodukter, salsa och kokt kyckling.
Ska minska energiförbrukningen
Förhoppningen är att den nya pastöriseringsmetoden ska minska energiförbrukningen i livsmedelsindustrins försörjningskedjor genom att minska behovet av kylning. Det minskar både behovet av kylbilar och behovet av frysar i livsmedelsbutiker.
Den största nyttan kommer den nya pastöriseringsmetoden troligtvis göra i de fattiga delarna av världen där mycket mat går förlorad på grund av att elförsörjningen inte är tillförlitlig.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.