Tillsammans med KTH har två företag ansökt om att utveckla en mindre typ av kärnkraftsreaktorer, men den affärsidén tror inte miljöminister Per Bolund (MP) ett smack på.
Ny kärnkraftidé döms ut av Bolund
Mest läst i kategorin
Vetenskapsradion berättar att Uniper, som driver kärnkraftverket Oskarhamn, tillsammans med företaget Blykalla och Kungliga Tekniska högskolan ansöker hos Energimyndigheten för medfinansiering på 125 miljoner kronor för att utveckla en mindre typ av kärnkraftsreaktorer.
Tanken är att den mindre varianten av kärnkraftsreaktorer ska massproduceras i fabrik.
Det handlar om en prototyp av en så kallad SMR, en liten modulär reaktor, en burk som är ungefär tre, fyra meter bred, lång och hög. Den ska stå klar 2024 och målet är att utveckla en ny kärnkraftsanläggning som ska producera el-ström i mitten på 2030-talet, enligt Johan Svenningsson, vd på Uniper.
Hoppfull vd kontra skeptisk minister
“Jag tycker det här känns jätteroligt och jag har själv pratat länge om att vi måste vara teknikneutrala vad gäller forskning och utveckling i Sverige”, säger han till Vetenskapsradion och förklarar att företaget är väldigt hoppfullt om att ansökan om medfinansiering ska beviljas.
Miljöminister Per Bolund gillar idén om att det forskas på olika typer av tekniker, men han tror inte på kärnkraften, säger han till TT i en artikel på SvD.se.
“Det är ju inte någon teknik som skulle lösa några problem i närtid. Det finns ju inga företagare som blir glada av att höra att det skulle finnas el någon gång på 2030-talet”, säger Bolund till nyhetsbyrån och menar att mikroanläggningar inte är lösningen på Sveriges energiproblem.
“Jag tror absolut inte på det.”
Läs även: S-toppar: “Bygg ut kärnkraften” »
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.