Dagens PS

Nu ska ön blir grön igen – genom drönare

Madagaskar drönare
Madagaskar ska åter igen bli grön – denna gång med hjälp av drönare. Foto: Asoggetti/Unsplash
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 10 nov. 2020Publicerad: 25 okt. 2020

På Madagaskar har 90 procent av den ursprungliga skogen huggits ner. Nu ska ett nytt projekt åter igen täcka den afrikanska ön med skog. Och denna gång – med hjälp från ovan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under de senaste tio åren har Madagaskar, en jätteö känd för sitt rika djurliv – av många endemiska halvapor, fått se 23 procent av sina skogar skövlade. Omkring 200 000 hektar skog har gått upp i rök, varje år, enligt Global Forest Watch – en global plattform som övervakar världens skogar, skriver Mongabay.

Om skövlingen fortsätter i samma takt så säger naturvårdare att öns skogar kommer vara helt försvunna inom något årtionde.

Men förändring är på gång. Denna gång en grön sådan.

Landet tänker producera 60 miljoner trädplantor årligen, där fokus ligger på inhemska och hotade trädslag, och regeringen med president Andry Rajoelina i spetsen har sagt att man tänker återplantera 40 000 hektar om året under en femårsperiod. Ett projekt som startade redan i fjol då över 41 000 hektar skog planterades tillsammans med cirka 2500 hektar mangroveskog.

Detta för att minska påverkan som klimatförändringar och utveckling redan har på den känsliga miljön. Nu ska drönare användas, och sammanlagt tio stycken ska köpas in för att kunna sprida frön i bergstrakter och otillgängliga områden.

“Jag tycker verkligen att det är ett utmärkt initiativ,” sa Laza Randriamifidimanana, en entreprenör och grundare av Threeshells Madagascar, ett teknikföretag, till Mongabay.

Laza Randriamifidimanana har tidigare experimenterat med drönare genom småskalig återplantering.

“Fördelen med att använda drönare är ett vi har mycket feedback från att ha testat dem och förbättrat användningen”.

Läs mer: Så ska våra avfallsanläggningar digitaliseras

ANNONS

 

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]