SIemens Gamesa har börjat tillverka turbinblad till vindkraftverk som går att återvinna. Tekniken kan lösa en infekterad fråga kring vindkraftverkens hållbarhet.
Nu går vindkraftturbinens blad att återvinna
Mest läst i kategorin
Det material som används för att tillverka vindkraftverkens rotorblad har länge varit ifrågasatt. Idag hamnar de flesta bladen på soptippen, eftersom det inte har funnits något sätt att återvinna materialet.
Blad i vindkraftverk är tillverkade av en blandning av alla möjliga komponenter, däribland karbonfiber, balsaträ och glas. Mixen är framtagen för att bladen ska kunna stå emot tyfoner.
Förutom att bladen inte har gått att återvinna använder vindkraftsindustrin dessutom metaller som koppar och stål, där utsläppen är stora vid tillverkningen.
Medan tornen och turbinerna i allmänhet går att återvinna har turbinbladen hamnat på soptippen.
Eftersom många av de vindkraftverk som sattes upp för ett par decennier sedan nu håller på att tjäna ut så väntas tusentals mycket stora blad fylla upp soptippar världen över inom den närmsta framtiden.
Men nu säger Siemens Gamesa att företaget har hittat ett sätt att tillverka bladen så att de blir återvinningsbara, genom att skapa en materialmix som kan lösas upp i en en lätt syralösning. Då kan materialen separeras från varandra användas på nytt, skriver Financial Times.
Sex nya blad har redan lämnat fabriken i Aalborg i Danmark och Marc Becker, som är chef för bolagets havsturbiner, säger att de återvunna materialen inte längre kommer att kunna användas till nya blad eftersom dessa inte skulle klara förhållandena i en tyfon. Men de kan användas “i båtar eller många andra produkter där det inte behövs någon ultrastyrka”, säger han till Financial Times.
Siemens Gamesa räknar med att den nya tekniken kommer att kunna bespara soptipparna 200 000 rotorblad om vindkrafttillverkare börjar använda blad som tillverkats med den nya tekniken.
Läs också:
Rapport visar hur Nordens energisystem kan bli klimatneutralt
De vill bygga vindkraftverk i Sverige – för miljardbelopp