Dagens PS

Northvolts hemliga projekt – det här vet vi

Northvolts vd Peter Carlsson vann nyligen pris som Sveriges främsta entreprenör (Foto: Jonas Ekströmer/TT).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 11 feb. 2023Publicerad: 11 feb. 2023

Batterijätten Northvolt arbetar med ett hemligt projekt inom utrustning för battericellsproduktion. Om projektet lyckas kan det innebära en framtida marknad värd över 20 miljarder kronor år 2030 och en ny väg för svensk industri. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under fredagen rapporterar Dagens Nyheter om batteritillverkaren Northvolts hemliga projekt.

Northvolts fabrik i Skellefteå tillverkar litiumjonbatterier för elbilar och lagring av energi och väntas generera ungefär 3 000 arbeten när den är helt utbyggd år 2025.

Batterijätten förväntas bli en av Sveriges mest elslukande industrier, med en förbrukning på tre terawattimmar per år. Därför arbetar bolaget med flera olika projekt för att kunna minska sina energikostnader. Ett av dessa projekt handlar om utrustning för upp- och urladdning, som motsvarar ungefär 16 procent av energin som krävs vid batteriproduktionen, erfar Dagens Nyheter.

Nytt spår inom svensk industri

Eftersom det ännu råder affärssekretess vill inte bolaget kommentera uppgifterna, men enligt dokument som Northvolt skickat till Energimyndigheten har bolaget “en god chans att att ta ledningen inom detta segment”. I dokumentet skriver Northvolt även:

“Ett positivt utfall av projektet kan komma att innebära ett nytt spår inom svensk industri som riktar sig mot utrustning för battericellsproduktion med en grovt uppskattad marknad överstigande 20 miljarder dollar 2030”.

Påståendet ovan baseras på grova beräkningar utifrån externa rapporter från konsultfirmor, enligt bolaget. Först ska projektet leda fram till en fysisk prototyp och därefter kan en eventuell industrialisering ske om två till tre år.

Northvolt kommer att överlåta produktionen av utrustningen till andra aktörer eftersom det ligger utanför dess kärnverksamhet.

Enligt Energimyndigheten har projektet hög potential och goda möjligheter att öka konkurrenskraften för svensk batteritillverkning. Därför beviljas projektet 2,5 miljoner.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Världens mest hållbara batteri

Under torsdagen utsågs Peter Carlsson, grundare och vd för Northvolt, till Sveriges främsta entreprenör vid den nationella finalen av EY Entrepreneur Of The Year. Det rapporterar Tidningen Näringslivet.

År 2016 grundade Peter Carlsson Northvolt tillsammans med Paolo Cerruti. Sedan dess har de knutit till sig företag som Volvo Cars, Scania, Volkswagen och BMW, samt tagit in ordrar på över 550 miljarder kronor.

Målet att bygga det mest hållbara batteriet i världen för att möjliggöra omställningen till förnybar energi.

“En stor del av entreprenörskap handlar om att kunna sälja in en vision för något som inte ännu finns, för att sen kunna göra verklighet av drömmen. Peter Carlsson visar på en otrolig djärvhet som jag tror kommer inspirera en helt ny generation av entreprenörer, säger Günther Mårder, juryordförande för EY Entrepreneur Of The Year, i ett uttalande.

Läs även:

Historiskt ögonblick för Northvolt och Volvo Cars

Teslas ex-chef får miljardbelopp till batteriåtervinning

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS