Dagens PS

Northvolt-grundaren: Kina-batterier miljöbovar

Northvolt-grundaren: Kina-batterier miljöbovar
Peter Carlsson är grundare av och vd för batteritillverkaren Northvolt. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 10 maj 2023Publicerad: 10 maj 2023

Northvolt-grundaren Peter Carlson höjer varningsflagg: Kinas försprång i batteriracet gör än så länge batterier till riktiga miljöbovar. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Peter Carlsson, vd på Northvolt, är orolig för batteribranschens hållbarhetsarbete. Batteritillverkningen måste växa om man ska kunna tävla med Kina, men på ett hållbart sätt.

Stort försprång för Kina

Kina leder än så länge racet, men den produktion av batterier som landet har är definitivt inte hållbar, enligt Northvolt-vd:n.

I en gästkrönika i The Economist uttrycker han sin oro.

ANNONS

Senaste nytt

Kina leder racet

Världen skriker efter batterier, och Kina har skalat upp produktionen av kostnadseffektiva batterier – men på ett sätt som definitivt inte är miljövänligt.

“För att ta ett exempel så gör kinesiska företag stora investeringar i Indonesien och skapar världens snabbast växande nickelförsörjningskedja”, skriver Carlsson.

Dieselgeneratorer energikälla

“Regnskog har huggits ned för att bygga enorma dagbrott, och man använder dieselgeneratorer som energikälla och gör sig av med avfallsprodukter som syror och mycket förorenat vatten i floder och hav”, fortsätter han.

ANNONS

Det betyder nickel till låg kostnad, och billiga batterier, men i slutändan innebär det förstås en hög kostnad sett till utsläpp.

Northvolt-vd:n: “Samma gamla utsläpp

De kinesiska fabrikerna har enligt Northvolt-vd:n ett “störande högt” koldioxidavtryck. Om batteritillverkningssektorn fortsätter på den inslagna vägen blir det med andra ord bara ett nytt sätt att “skapa samma gamla utsläpp”, enligt Carlsson.

Hur ska det då gå till för att batteritillverkningen inte ska bli ännu en miljöförstörande bransch?

Northvolt-grundaren: Kina-batterier miljöbovar

Enligt Peter Carlsson är det viktigt att bygga batterifabriker där man kan nyttja förnybar energi som vattenkraft. Foto: TT

Använda vattenkraft

“För det första, batterifabriker ska byggas i områden där det redan finns förnybar energi eller där den snabbt kan byggas ut”, skriver Peter Carlsson i The Economist.

“Vi behöver återuppbygga nödvändiga försörjningskedjor med lågt koldioxidavtryck, till exempel genom att skapa grafitproduktionsfabriker som helt använder vattendriven el för att producera anodmaterial”, fortsätter han.

System för återvinning

ANNONS

Batterisektorn måste också bygga system där batterier kan återvinnas och ge material till nya enligt Carlsson, och det behövs politiska beslut för att driva investeringar och återvinningskrav.

Det krävs också en massa jobb för att utveckla teknologin enligt Northvolts vd.

Satsning för grön omställning

Batteritillverkningssektorn kommer att driva forskning och utveckling, och både EU:s och USA:s satsningar på grön teknologi ger möjlighet för batteriföretagen att tävla med Kina.

Peter Carlsson trycker hårt på att det som nu är viktigt är hur man väljer att tävla, för miljöns skull.

Läs även: Så går tillverkningen av batterikomponenter till 

Läs även: Teknikbolag från Kina kan ge 1 900 jobb i Timrå 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]