Dagens PS

Miljögifter på 8 000 meters djup – efter 50 år

Miljögifter
Demonstration mot PCB på 1980-talet i USA. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 21 apr. 2023Publicerad: 21 apr. 2023

Farliga miljögifter som PCB förbjöds för 50 år sedan men finns kvar i naturen. Nu har forskare hittat kemikalien på 8 000 meters djup i Stilla havet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PCB användes i stora mängder från 1930-talet till mitten av 1970-talet då det förbjöds över i stort sett hela världen.

Men miljögiftet finns kvar och cirkulerar fortfarande i miljön. Nu har forskare från Stockholms universitet analyserat bottenslam från Atacama-graven i Stilla havet och hittat PCB, skriver Nature.

Långa sträckor

Forskarna har tagit prover på djup ned till 8 085 meter och funnit det sedan länge förbjudna miljögiftet.

Många miljögifter kan transporteras långa sträckor från där de släpptes ut och tar lång tid för att bryta ned i miljön. PCB är ett sådant kemiskt miljögift.

För med sig miljögifter

“Atacama-graven ligger i ett område med relativt hög produktivitet av plankton i ytvattnet, vilket leder till transport av organiskt material ner till havsdjupets bottenslam när planktonen dör. När plankton och annat organiskt material sjunker till botten för det med sig miljögifter som gärna binder till fett och organiskt kol”, säger forskaren Anna Sobek vid Stockholms universitet.

Havsdjupet sträcker sig cirka 4 200 kilometer längs Perus och Chiles kuster. Som mest har den ett djup på drygt 8 000 meter.

Högre koncentrationer

ANNONS

“I vår studie såg vi att bottenslammet på de djupaste platserna i Atacama-graven hade en lägre andel av lättnedbrutet organiskt kol. Vi såg också att i bottenslam djupare ner i graven var det högre koncentrationer av PCB per gram organiskt kol. Det är en effekt av att slammets organiska kol bryts ner, men PCB som är mer långlivat finns kvar och kan därför anrikas”, säger Anna Sobek.

209 giftiga ämnen

PCB är ett samlingsnamn för 209 olika giftiga och svårnedbrytbara ämnen, så kallade polyklorerade bifenyler. Det användes tidigare i byggnader, till exempel i fog- och golvmassa, transformatorer, kondensatorer, men också i färger och plaster.

Bakom studien står forskare vid Stockholms universitet, Göteborgs universitet, Syddansk universitet, Århus universitet, Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology och Tokyo University of Marine Science and Technology.

Läs även: Forskare om kemiska substanser: ”Överträtt gränsen”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS