Microsoft klargör att det inte räcker att plantera träd för att rädda klimatet. Bättre kolspårning krävs för att få bukt med utsläppen.
Microsoft: Plantera träd räcker inte för klimatet
Mest läst i kategorin
Många företag tävlar om att plantera flest träd som ett sätt att klimatkompensera för sina koldioxidutsläpp, ofta sedan tekniker för koldioxidupptagning som CCS är för dyra att använda.
Det måste förändras menar Microsoft i en Nature-artikel som CNBC har plockat upp.
“Det är billigare och lättare att plantera träd och förbättra jordkvaliteten än att använda ny teknik som tar upp kol och lagrar det”, uppger Microsoft.
Koldioxidnegativa 2030
Jätten har uppget att man ska vara koldioxidnegativa 2030, vilket innebär att företaget kommer att ta bort mer koldioxid från atmosfären än det släpper ut. Microsoft är redan engagerat i flera trädplanteringsprojekt runt om i världen och ska även använda det schweiziska företaget Climeworks teknik som genom en maskin på Island “dammsuger” koldioxid från luften som sedan mineraliseras och blir till sten.
Problemet är att åtgärderna är otillräckliga. Träd kan huggas ner eller förstöras på andra sätt och att plantera dem kan därför utgöra en del av lösningen, men företagen bör inte helt förlita sig på det, uppger Michael Becker på plattformen 1t.org – som ska plantera en biljon träd till 2030 – ett projekt som Microsoft är del i.
“Träd är en av våra bästa naturbaserade lösningar men kan inte lösa klimatkrisen på egen hand”, säger han.
Spåra kolet
Istället måste teknikerna för kolspårning och lagring utvecklas. Även om det finns olika grupper som spårar utsläppen så är det stora problemet att det ofta saknas tillförlitliga verktyg för att spåra kol i stor skala genom de olika leveranskedjorna. Det gör det svårt för företag att satsa på sådana strategier.
“Tre fjärdedelar av Microsofts utsläpp kommer från dessa, inklusive byggmaterial, affärsresor och den el som kunderna förbrukar när de använder Microsofts produkter”, står det i artikeln.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.