Dagens PS

Metan ska ner med 30 procent – nytt avtal

Jordbruk släpper ut metan.
Jordbruk är en av källorna till utsläppen av metan. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 16 sep. 2021Publicerad: 16 sep. 2021

På fredag undertecknar USA och EU ett avtal för att minska utsläppen av metangas. Metan har en hundra gånger starkare växthuseffekt än koldioxid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pakten mellan EU och USA innebär att parterna lovar att minska metanutsläppen med 30 procent.

En anonym källa från Bidens administration säger till Financial Times att avtalet på fredag är ett sätt att föra upp frågan om metangas på agendan före klimatkonferensen COP26.

“Det här är ett kollektivt mål att signifikant minska metangasutsläpp”, säger källan, som väntar sig att mötet blir en  “uppriktig konversation mellan världsledare om vad mer som måste hända före Glasgow och efter.”

Klimatforskare och analytiker på området hade hoppats på mer detaljerade besked än att länderna sätter upp en ambitionsnivå. Exempelvis hade målen kunnat klargöra vilka sektorer som skulle minska mest.

Jules Kortenhorst från den amerikanska organisationen RMI säger att det är viktigt med ett avtal efter beskeden från den internationella klimatpanelen IPCC tidigare i år.

“Det är helt rimlig att länder fokuserar på att reducera metan som en av de mest akuta åtgärderna”, säger Kortenhorst.

Det är svårt att bedöma exakt hur stora utsläppen är idag, men IEA –International Energy Agency – säger att ungefär 60 procent av 570 miljoner ton metan som släpps ut kommer från mänsklig aktivitet. Det rör sig om jordbruk, energiproduktion, transporter och avfall.

En del kritiker menar emellertid att avtalet är en åtgärd som innebär för lite för sent.

Maria Pastukhova, rådgivare på den europeiska tankesmedjanE3G, menar att målet på 30 procent är problematiskt.

ANNONS

Även om USA, Storbritannien och EU lyckas nå målet så betyder det egentligen ingenting för den globala utsläppsnivån om Kina, Ryssland och Indien står utanför”, säger hon.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]