Den “megatorka” som pågår i sydvästra USA som pågått sedan år 2000 är den värsta på 1 200 år enligt en ny akademisk studie, enligt Bloomberg.
"Megatorka" i sydvästra USA – värsta på 1 200 år
Mest läst i kategorin
Den långa torrperioden som plågar bland annat staterna Arizona, Kalifornien, Colorado, Nevada, New Mexico och Utah kvalificerar nu in att kallas för en “megatorka”, då den pågått i mer än två decennier. Torka täcker just nu 87 procent av USA:s nio västra stater, enligt myndigheten U.S. Drought Monitor.
Torkan är också en av orsakerna till de stora skogsbränder som plågat västra USA de senaste decennierna.
Megatorka påverkas av klimatförändringarna
Megatorkan är nu värre än en liknande period på 1500-talet, som tidigare räknades som den värsta torkan sedan åtminstone 800-talet, enligt en ny forskningsstudie publicerade i den vetenskapliga tidskriften Nature Climate Change gjord av forskare på UCLA, Columbia University och NASA.
Den nuvarande megatorkan är mer extrem på grund av den höga hettan och uteblivet regn under somrarna 2020 och 2021, samt mänsklig påverkan i form av klimatförändringarna.
“Utan klimatförändringar hade de senaste 22 åren förmodligen fortfarande varit den torraste perioden på 300 år”, säger Park Williams, geograf på University of California Los Angeles och huvudförfattare till forskningsrapporten i ett uttalande.
“Men det skulle inte vara i närheten av megatorkorna på 1500-, 1200- eller 1100-talen”.
0,91 grader högre temperatur i snitt
Forskningsprojektet fann att högre temperaturer och ökande avdunstning torkar ut jord och växtlighet i det stora området. Mellan 2000 och 2021 var temperaturen 0,91 grader celsius högre än snittemperaturen mellan 1950 och 1999. Forskarna använde sig av trädringar för att spåra markfuktighet genom århundradena.
Enligt forskningsrapporten står mänsklig påverkan i form av klimatförändringar för 42 procent av underskottet av markfuktighet sedan 2000.
Läs även: SMHI varnar för fortsatt extrema väderförhållanden
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.