Dagens PS

Medelhavet – hela Europas kraftverk?

Medelhavet
Grön väte från solenergi skulle kunna förse Europa med all energi som behövs. (Foto: TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 14 nov. 2023Publicerad: 14 nov. 2023

Regionen kring Medelhavet optimalt för produktionen av grön väte – kommer vi snart få se ett uppsving för klimatomställningen?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med sitt soliga klimat är Medelhavsområdet idealiskt för produktionen av grön väte, en miljövänlig energikälla som kräver mycket sol.

Länder som Spanien och Marocko har hög solinstrålning och tillräckligt med land för stora solenergianläggningar. Vissa delar av Marocko och Mauritanien har ett sådant överflöd av sol och vind att vätgasproduktionen kan pågå dygnet runt.

Läs mer: Nettonoll – en flummig djungel som bolagen har gått vilse i

Tio platser i världen

“Det finns bara tio sådana platser runt om i världen”, säger Benedikt Ortmann, som leder solenergiverksamheten för tyska energi- och byggföretaget BayWa, till The Economist.

Tekniken för att producera grön väte har också blivit mer kostnadseffektiv. Om bara några år räknas priset på grön väte från Medelhavet landa på så lite som 1,50 dollar per kilo.

ANNONS

Senaste nytt

Dyr etablering

Men en av de största utmaningarna för en framtida grön väteekonomi är den idag höga kostnaden för att etablera infrastrukturen som krävs för produktion och distribution.

Förutom solenergianläggningar och elektrolysörer kommer hela transportinfrastrukturen kring Medelhavet behöva utvärderas, med antingen uppgraderade eller nya rörledningar samt skepp som kan transportera flytande ammoniak.

ANNONS

Läs mer: Så slår Kina ut EU:s solenergi

Behovet störst i norr

En annan utmaning är den politiska instabiliteten i Nordafrika. De geopolitiska spänningarna skulle kunna påverka energiflödena norrut – där behovet av energi är som störst.

För att minska mängden koldioxidutsläpp och beroendet av fossilt bränsle har Europeiska kommissionen lanserat flera initiativ och subventioner som ska främja användningen av grön väte.

Tyskland, som behöver importera väte för att avkarbonisera sin tunga industri, är särskilt angelägen om att sektorn ska växa. Landet har bland annat investerat i “vätediplomati” för att främja internationella partnerskap.

“Industrins karta följer alltid energikartan,” säger Simone Tagliapietra från tankesmedjan Bruegel.

Läs mer: Elbilar kräver tusentals träd – affärerna blomstrar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS