Minst en gång i månaden köper mer hälften av alla svenskar takeaway, men är de medvetna om att restauranger och kaféer, enligt lag, måste erbjuda mat och dryck i återanvändbara matlådor och muggar?
Många restauranger och caféer bryter mot ny lag
Mest läst i kategorin
Från och med den 1 januari i år gäller en ny lag som är menad att minska användandet och nedskräpningen av muggar och matlådor som bara används en gång.
Du ska kunna välja
Till 2026 ska användandet av dessa engångsartiklar halveras och 762 miljoner muggar och matlådor ska vara borta från marknaden.
De som säljer takeway-maten ska dessutom enligt lag, informera konsumenterna om den miljöpåverkan som engångsmuggar och engångsmatlådor har och om fördelarna med minskad förbrukning.
Med vissa undantag gäller lagen för restauranger, caféer och andra ställen som serverar mat och dryck och dagligen, i snitt, använder 150 engångsmuggar och, eller engångsmatlådor som innehåller plast.
Enligt den nya lagen ska du som konsument kunna välja om du vill få den mat och dryck du köper i återanvändingsbara kärl i stället för i engångskärl.
Senaste nytt
Når inte målet
En ny Novus-undersökning som Håll Sverige Rent låtit göra visar att, trots att lagen redan har gällt i flera månader har bara knappt en av tio, eller 8 procent, takeaway-köpare erbjudits muggar och matlådor som kan användas flera gånger.
“Det är oroväckande få. I den här takten kommer vi inte att nå målet som finns för 2026. Det kommer inte heller räcka att bara ha systemen på plats utan det krävs också stora informationsinsatser för att människors beteenden ska förändras”, säger Håll Sverige Rent vd, Johanna Ragnartz, i ett pressmeddelande.
En gång i månaden
Mer än hälften av alla svenskar köper takeaway minst en gång i månaden och personer som bor i storstäder och studenter köper takeaway ännu oftare.
En fjärdedel av alla som bor i Stockholm köper exempelvis takeaway minst en gång i veckan.
“Nästan allt skräp i stadskärnor och parker är engångsprodukter, ofta gjorda av plast. Skräpet kommer bland annat från sånt vi äter och dricker på språng. Nu går vi dessutom in i skräpets högsäsong där fint väder och värme gör att allt fler vistas ute”, säger Johanna Ragnartz i pressmeddelandet.
Väljer engångsalternativet
Av de 8 procent som har erbjudits att få sin mat i flergångsalternativ har två av tre sett information om varför det finns flergångsalternativ och hälften av dem förstod att det var kopplat till miljön.
Av dem som erbjudits flergångsalternativ har 60 procent ändå valt engångsalternativ, drygt 20 procent har vid olika tillfällen valt båda alternativen och knappt 20 procent har valt flergångsalternativet.
Undersökningen visar att 40 procent aldrig har hört talas om vår nya lag och 23 procent har hört talas om den men känner knappt till någonting om den.
Endast 3 procent svarar att de känner till denna nya lag väl och 11 procent säger sig känna till den ganska väl.
Drygt hälften, 55 procent, är ganska eller mycket positivt inställda till lagen och 12 procent är ganska eller mycket negativa till den.
Tusentals giftiga kemikalier i plast
En ny rapport konstaterar att det finns tusentals farliga och giftiga kemikalier i plast samt att de flesta är oreglerade.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.