En stor majoritet av världens unga känner rädsla inför framtiden. 45 procent har så allvarlig klimatångest att den påverkar deras förmåga att fungera, visar en ny studie.
En global studie visar att världens unga känner “djupgående oro” över klimathotet, skriver CNBC om studien.
Klimatförändringar i kombination med regeringarnas oförmåga att hantera krisen orsakar stark stress hos världens unga och 45 procent upplever en så stark stress att den påverkar vardagen och deras förmåga att fungera.
Tre fjärdedelar säger att framtiden är “skrämmande”, och 64 procent att världens regeringar inte gör tillräckligt för att åtgärda klimatkrisen. 61 procent säger att regeringar inte gör tillräckligt för att skydda dem, planeten och framtida generationer.
Studien kommer från forskare på flera lärosäten, bland annat University of Bath i Storbritannien och Stanford Center for Innovation in Global Health i USA. Den är den första i sitt slag som genomförts i så stor skala.
Studien omfattar 10 000 unga i åldrarna 16-25 i 10 länder. Störst är rädslan i det globala Syd. 92 procent av de tillfrågade unga i Filippinerna upplevde framtiden som skrämmande.
“Så höga nivåer av stress, påverkan på individen och känslor av svek kommer då småningom att påverka barnens och de unga människornas mentala hälsa”, varnar forskarna bakom studien.
En annan studie från det brittiska opinionsinstitutet Ipsos Mori visar att allmänhetens oro över klimatförändringar och utsläpp har ökat till rekordnivåer i Storbritannien.
38 procent av alla personer över 55 känner oro över klimatförändringarna.
Läs också:
Klimatångest gör att färre vill skaffa barn
Fem böcker om klimatkrisen att läsa i sommar