Dagens PS

FN-mötet: Länder lovar mer skydd för hotade arter

vildmark
Vildmarken ska få mer utrymme att växa sig stark de kommande åren. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 19 dec. 2022Publicerad: 19 dec. 2022

Världens länder är nära att skydda 30 procent av de globala land- och havsområdena till 2030. FN:s möte om biologisk mångfald går mot sit slut i kanadensiska Montreal, och denna gång ser det ut att bli ett positivt resultat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

FN-mötena som har försökt minska världens globala utsläpp har inte nått de önskade resultaten de senaste åren, men nu ser det ut som att ett möte faktiskt får det resultat som ledarna hade önskat sig.

Montrealmötet om biologisk mångfald ser ut att nå ett skydd av 30 procent av världens land- och havsområden till 2030, där länderna nu kommer öppna upp plånböckerna rejält och lägga miljarder dollar på att avsätta vilda områden och bevara arter, skriver Reuters. 

30 procent av världen

Fortfarande återstår en del arbete för att sätta många detaljer, men generellt verkar det som att förslagen alltså har gått igenom. Det innebär att planeten kommer få betydligt större skyddade områden eftersom de senaste siffrorna från 2020 visar att bara runt 10 procent av havsområdena och 17 procent av landområdena är skyddade. Så det blir alltså nästan en dubblering av landmassan och en trippelhöjning av skyddade hav.

“Jag är mycket optimistisk, eftersom huvudmålen är i mål och det inte finns något generellt motstånd mot dessa mål, att vi har tagit ett mycket viktigt steg framåt”, säger Colombias miljöminister Susana Muhamad.

200 miljarder dollar om året

De nya målen som går under namnet “30×30” kommer behöva mycket pengar, hela 200 miljarder dollar om året, där förstörda miljöer ska återställas, som till exempel regnskog som har använts till plantager.

Meningen är att i-länderna ska bidra med mer pengar än u-änderna och där uppkommer redan ett återkommande frågetecken, nämligen om varför Kina fortfarande kan kalla sig själva för ett u-land, sedan den benämningen har följt med sedan 1992.

Ministrarna från nära 200 länder har måndagen på sig att enas om sammanlagt 23 föreslagna mål.

ANNONS

Läs även: Efter maratonmangling – hopp om klimatmålen i EU

Läs även: Världens konsumtion av kol rekordhög i år

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]