Här är kvinnorna som kommer forma framtidens strategier och åtgärder.
Kvinnorna som leder globala klimatkampen
Mest läst i kategorin
Världen är i nuläget långt ifrån att klara av Parisavtalets mål att hålla temperaturökningen till 1,5 grader.
Fram tills nu har den internationella klimatpolitiken till största del formats av en tajt grupp politiker i slutet av sina karriärer – men nu är en rad nya ledare redo att ta över stafettpinnen för att forma framtidens strategier och åtgärder.
Vissa är nya på den internationella scenen, andra veteraner – och många av dem är kvinnor, skriver Bloomberg.
Har deltagit i alla klimattoppmöten
“Kvinnor är numera beslutsfattarna som kan öka sannolikheten för betydelsefulla klimatbeslut som faktiskt består,” säger Jennifer Morgan, Tysklands särskilda klimatsändebud.
USA-födda Morgan har en lång historia av klimataktivism bakom sig och har deltagit i varje COP-toppmöte. Från att ha lett organisationer som Greenpeace har hon idag en mer politisk roll i Tyskland, där hon drivit på för mer ambitiösa klimatåtgärder och finansiering av klimatrelaterade skador.
Senaste nytt
Vill ändra hela finanssystemet
Barbados premiärminister Mia Mottley har varit starkt pådrivande i att det globala finansiella systemet måste omstruktureras. Hon vill bland annat att Internationella valutafonden och Världsbanken ska bli bättre på att underlätta lån för fattigare länder, som riskerar att drabbas värst av klimatförändringarna.
Hennes förslag må låta radikala, men har börjat vinna stöd internationellt.
Ève Bazaiba, miljöminister i Demokratiska republiken Kongo, betonar vikten av att rika länder betalar för skyddet av Kongos viktiga koldioxidreservoarer, som dess torvmarker och världens näst största regnskog. Utan Kongo kommer den globala klimatkampen att misslyckas, anser hon.
Därför kräver Bazaiba bland annat högre ersättning för koldioxidkrediter från företag och länder som vill klimatkompensera.
“Finns en stor orättvisa”
Sydafrikas miljöminister Barbara Creecy, har varit en nyckelfigur i förhandlingar om klimatfinansiering så att utvecklingsländer bättre ska kunna klimatanpassa sina samhällen och industrier. Hon lyckades bland annat ro hem ett viktigt avtal för att avveckla Sydafrikas kolberoende.
“Den stora orättvisan i hjärtat av klimatkrisen är att den afrikanska kontinenten kommer drabbas hårt, trots att den bara står för 2 procent av de historiska utsläppen”, säger hon.
Marina Silva, Brasiliens miljö- och klimatförändringsminister, har under Lula da Silvas vänsterregering fokuserat på att återställa skyddet för Amazonas regnskogar – vars avskogning minskat med 49 procent sedan Bolsonaro förlorade valet.
Här är hela Bloombergs lista på klimatkämpar att hålla koll på
Läs mer:
Notan för USA:s extremväder skenar iväg
Analys: Räkna med utökat bensinbilsförbud
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.