Dagens PS

Kriget i Ukraina: Depåer för vatten attackeras

Semcon
Semcon och Hystar ska med ny teknik öka den mängd vätgas som produceras genom elektrolys med vatten, utan att använda mer energi. (Foto: Semcon)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 22 mars 2022Publicerad: 22 mars 2022

Både ryska och ukrainska soldater har attackerat reserver av vatten på den andra sidan, skriver The Economist. Det utgör exempel på en ökande trend. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En av de första sakerna som Ryssland gjorde vid invasionen av Ukraina, var att förstöra en damm som Ukraina har byggt. Dammen i Kherson hindrar flödet av vatten till Krim och byggdes efter det ryska maktövertagandet där 2014, skriver The Economist. Det har lett till en 80-procentig minskning av skördarna där.

Därför var dammen både ett strategiskt och symboliskt mål för Ryssland.

I åratal före invasionen har även vattenförsörjningen i Ukraina attackerats. 2019 sprängdes en pipeline vilket påverkade vattenförsörjningen för 3 miljoner människor.

Men det är inte bara i Ryssland och Ukraina som vatten har blivit en viktig beståndsdel i själva krigföringen.

Vatten komponent i fler krig

Vattnets betydelse ökar i världens militära konflikter. Water Conflict Chronology är en databas som sköts av tankesmedjan Pacific Institute. Förra året såg världen 127 vattenkonflikter, betydligt mer än de 22 konflikter som ägde rum 2000.

Under de 4 500 år som tankesmedjan har gått igenom ska 1 300 vattenkonflikter ha noterats.

I flera av konflikterna om vatten är vattnet inte utlösande orsak till konflikten, utan det blir ett av de medel som de stridande parterna anväbder emot varandra, skriver The Economist.

De senaste två decennierna har de flesta av vattenkonflikteerna utspelat sig i Afrika, Mellanöstern eller södra Asien. Syrien och Gulfstaterna utmärker sig.

ANNONS

Men även i rika västländer pågår vattenkonflikter. Bland annat försökte en högerextrem grupp i Oregon ta över vattenmagasinet vid Klamath River förra året. Regionen, som ligger på gränsen mellan Kalifornien och Oregon, hade då drabbats av torka.

Läs också:

Morgan Stanley: Investera i lösningar för rent vatten
Se upp för växande vattenbrist enligt Morgan Stanley

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]