Ny teknik testas för att eliminera koldioxidutsläpp från kraftvärmeverk i Sverige. Inom några år kan det bli storskaligt och med råge kompensera inrikesflyget. Det skriver Svenska Dagbladet.
Kraftvärmeverkens koldioxidinfångning – stor som inrikesflyget
Mest läst i kategorin
Vid Värtaverket i Stockholm prövas ”bio-CCS”, en teknik för att lagra in den koldioxid som kommer av att man förbränner biologiskt material, till exempel trä.
Än så länge testas bara metoden koldioxid-infångning som kallas bio-CCS på en forskningsanläggning vid Värtaverket i Stockholm. Men en ny investering från EU:s innovationsfond betyder att en mer storskalig anläggning byggs ut.
KVV8, kraftvärmeverk åtta i Värtahamnen, släpper ut 900 000 ton koldioxid varje år, men ses ändå som klimatneutralt eftersom det man eldar är träflis. Den nya tekniken kommer att fånga in den koldioxid som bildas av förbränningen och pumpa ned den under jord. Om man planterar nya träd blir värmeverket då koldioxidnegativt, skriver SvD.
Motsvarar mer än hela inrikresflyget
Tekniken att fånga koldioxid vid källan är mer effektiv än att försöka fånga den i luften. Förbränningen ger samtidigt fjärrvärme och el.
Tanken är att skilja ut koldioxiden, omvandla den till flytande form och föra ned den till utrymmen med högt tryck, exempelvis berg under havsbottnen.
Teoretiskt kan man med tekniken fånga in 800 000 ton koldioxid per år, skriver SvD. Samtidigt släpper inrikesflyget ut 500 000 ton.
Men mycket återstår innan lösningen är på plats. Bland annat krävs avtal om slutlagring och transporter dit.
Den stora anläggningen som planeras vid Värtaverket beräknas kosta mellan tre och fyra miljarder kronor. Varje ton infångad koldioxid väntas kosta 1 000-2 000 kronor till en början, för att sedan successivt gå ner i pris.
Läs också:
Svensk CCS-metod kan ge energisnål koldioxidinfångning
Företagen hoppas på direkt infångning av koldioxid