Antalet planerade nya kolkraftverk har blivit för många för att klimatmålet ska kunna uppnås om de tas i bruk. Det konstaterar en rapport från Global Energy Monitor.
Klimatmålet: För många nya kolkraftverk
Mest läst i kategorin
Det internationella energirådet IEA har varnat för att inga fler anläggningar med fossil anknytning kan byggas om världen ska kunna nå ett klimatmål på 1,5 graders uppvärmning. Men trots att en del länder har satt stopp för tidigare planer om att bygga nya kolkraftverk är det alldeles för många som behåller sina tidigare planer.
Förra året steg andelen elektricitet från koleldade kraftverk med hela 9 procent, efter att ha fallit med 4 procent 2020.
Många stryker planer på kolkraftverk – men otillräckligt
Innan Covid-19 stängde ner ekonomin började många länder, inte minst Kina, att planera för nya kolkraftverk. Förra året ställde flera av länderna in sina planer. 2020 var det 41 länder som planerade nya kraftverk, nu är de 34. Men i stället började olika aktörer att använda sina existerande anläggningar i större utsträckning.
I och med kriget i Ukraina har kolet dessutom blivit en billigare energikälla än gas. Men samtidigt har produktionen i Kina minskat i och med de nya nedstängningarna i landet, vilket kan bli avgörande för kolanvändningen där.
Kina har startat fler nya koleldade kraftverk än resten av världens länder tillsammans, skriver The Gauardian. Samtidigtplanerar den kinesiska regeringen att öka andelen ren enrgi i mixen till 2025, vilket antagligen kan leda till minskad kolanvändning. Rapporten konstaterar dock att kontrollen av den sortens projekt inte är tillräckligt strikt.
Globalt är 2 400 kolkraftverk igång i 79 länder. De bidrar gemensamt till 2 100 gigawatt energi till elnäten. Alla utom 170 av dessa har fått ett utfasningsdatum. Men det räcker inte för 1,5-gradersmålet, konstaterar The Guardian.
Läs också:
IEA: Noll chans att nå målet med kolet kvar
Boom för kol i spåren av Ukrainakriget