På bara tio år har jordens korallrev minskat med så mycket som 14 procent, visar en ny studie. Alger som växer på skadade koraller har ökat med 20 procent. Klimatförändringar ligger bakom korallblekningen.
Mellan 2009 och 2018 förlorade världen 11 700 kvadratkilometer korallrev, visar en stor undersökande rapport.
Rapporten släpptes av Global Coral Reef Monitoring Network idag, skriver The Guardian. Den innefattar data från 73 länder, framtagna av 300 forskare under 40 års tid. 10 regioner med korallrev har analyseraats.
Anledningen till att vi får korallblekning är ökade ytvattentemperaturer, något som blir vanligare i och med klimatförändringarna. Forskarna utpekar också klimatförändringar som det största hotet mot världens korallrev.
Under rätt omständigheter har det dock visat sig att reven kan vara ganska motståndskraftiga, så om världen lyckas få bukt med klimatförändringarna har de kvaravarnde reven fortfarande en chans.
“Det är blandad information”, säger Paul Hardisty, vd på Australian Institute of Marine Science.
“Vi ser klart en oroväckande trend när vi förlorar korallrev, och vi kan vänta oss att den utvecklingen fortsätter när det blir varmare. Trots det har vissa rev förmågan att komma tillbaka, och det ger hopp för att de i framtiden ska kunna återhämta sig.”
Korallblekning slår hårt mot mångfalden i havet. Även om reven bara täcker 0,2 procent av havets yta inrymmer det ungefär en fjärdedel av alla arter, skriver The Guardian.
Förutom klimatförändringar drabbas reven av utfiskning och sämre vattenkvalitet. Sedan 50-talet har reven minskat med hälften.
Läs också:
Sweco föreslår tre vattenstrategier i ny rappor
Svenska banker stor finansiär av skogsskövlingt