Dagens PS

Klimatarbetet: Miljarder försvinner till choklad och kolkraftverk

Choklad
Italien har investerat klimatpengar i chokladbutiker i Asien. (Foto: Pixabay)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 02 juni 2023Publicerad: 02 juni 2023

I det globala klimatarbetet har de rika länderna åtagit sig att betala 100 miljarder dollar om året till de fattiga länderna i olika slags investeringar. Det har dock visat sig att pengarna inte alltid hamnar där de var menade – som till exempel i bygget av kolkraftverk och chokladbutiker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det går under begreppet “klimatfinansiering” och skapades vid FN:s klimatmöte 2015. Det innebär i klartext att den rika delen av världen ska betala ut 100 miljarder dollar årligen till de fattiga länderna, genom olika slags investeringar och bidrag. Nu visar det sig dock att det inte alltid blir som man har tänkt sig, enligt ett avslöjande som Reuters står bakom.

Klimatarbetet är inte vad det lovar

Där står det klart att många rika länder helt enkelt har delat ut pengar till höger och vänster de senaste åren – som inte har någon förankring i klimatarbetet överhuvudtaget. Exempel är Italien som hjälpte till att öppna glass- och chokladkedjor i Asien, Belgien som satsade på ett kärleksdrama i Argentina, USA:s investering i en hotellkedja i Haiti och den som kanske ändå sjunker längst är Japan – som lägger sina pengar på utbyggnaden av en flygplats i Egypten och bygget av ett kolkraftverk i Bangladesh.

Det finns alltså inga klara riktlinjer i vad investeringarna ska innehålla. FN hävdar att det är upp till de rika länderna att sätta sådana regler, något som länderna hittills inte velat göra. De berörda länderna som Reuters har tittat närmare på hävdar dock att det fanns en viss del av klimatarbete i projekten.

Ingen insyn

Det finns heller ingen full insyn i systemet, så pengar kan betalas ut till projekt utan att egentligen spåras till och från källorna.

Mark Joven på det filippinska finansdepartementet, som representerar landet vid FN:s klimatförhandlingar, kallar det hela “finansernas vilda västern”.

“Vad de än kallar klimatfinansiering är klimatfinansiering.”

Läs även: Matpris och temp stiger – klimatkris ökar inflationen

ANNONS

Läs även: Schwarzenegger: ”Ingen bryr sig ett skit om klimatförändringar”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]