Kina lägger motsvarande 120 miljarder kronor på att bygga ut förnybar energi i Inre Mongoliets öken. Det skriver Bloomberg. Till en början ska 1 gigawatt solenergi med egen energilagring tas fram. Sedan blir det 16 gigawatt.
Kina i enormt ökenprojekt för förnybar energi
Mest läst i kategorin
Kina har som mål att bygga ut motsvarande 450 gigawatt i förnybar energi de kommande åren. Nu har man börjat. 80 miljarder yuan, motsvarande 120 miljarder kronor kostar det första steget – en anläggning i Kubuqi-öknen.
China Three Gorges Group är en av de två byggherrar som kommer att genomföra projektet. Från anläggningen kommer omkring 40 miljarder kilowattimmar el att ledas in i Peking-, Tianjin- och Hebei-provinserna varje år. Ungefär hälften av den kommer att komma från förnybara källor.
Kina bygger anläggning på 16 gigawatt – men kol blir kvar
Anläggningen ska i slutskedet inkludera 8 gigawatt solenergi och 4 gigawatt vindenergi. Därtill bygger man ett komplement på 4 gigawatt kolkraft.
Den rena energibasen är en del av Kinas plan att bygga 450 gigawatt förnybar kraft, främst i rymliga inland, och landet meddelade förra månaden att det hade börjat bygga 95 gigawatt i den första fasen. Kina siktar på att ha 1 200 gigawatt vind- och solkraft år 2030, det år landet siktar på att nå sina koldioxidutsläpp som mest.
China Three Gorges gav ingen tidsram för projektets slutförande av Inre Mongoliet, men sa att den nuvarande konstruktionsfasen inkluderar 1 gigawatt solkapacitet utrustad med energilagring.
Till 2030 har Kina som mål att 1 200 gigawatt vind- och solkraft ska vara installerad. Hur lång tid det ska ta att bygga den första anläggningen i Inre Mongoliet är ännu oklart.
Läs också:
Nytt månadsrekord för Kinas elbilsexport