Kalifornien stänger ner det sista kärnkraftverket samtidigt som delstaten upplever utbredd elbrist. Motståndet mot kärnkraft är starkt och rädslan att en olycka ska inträffa är stort.
Kalifornien stänger sista kärnkraftverket – trots elbrist
Mest läst i kategorin
Diablo Canyon är Kaliforniens sista kärnkraftverk och ska stänga sina reaktorer om tre respektive fyra år.
I nuläget står kärnkraft för nio procent av elen i USA:s folkrikaste delstat, där de cirka 40 miljoner invånarna har drabbats av återkommande elavbrott på sistone, skriver CNBC.
Infört nollutsläpp
Delstaten har redan lagfört att ha nollutsläpp 2045 men i nuläget ser det ut att vara långt dit.
Hela 37 procent av energin kommer fortfarande från fossil gas och i början av september beviljade landets energidepartement staten en nödorder att använda naturgas utan några föroreningsbegränsningar på grund av de fortsatta problemen med avbrott i elnätet – som sägs ha orsakats av långa värmeperioder.
Samtidigt som många, däribland Elon Musk, frågar sig varför man mitt i en elkris ska stänga ner kärnkraftverk, så finns det ett utbrett motstånd mot kärnkraft i Kalifornien.
“Det politiska motståndet mot kärnkraft är större och mer organiserat än politiken till förmån för kärnkraft”, säger David Victor, professor i innovation vid School of Global Policy and Strategy i San Diego, till CNBC.
Rädsla mot kärnkraft
Kaliforniens återkommande jordbävningar är också en bidragande orsak till att delstatens invånare vill stänga ner Diablo Canyon, eftersom man inte vill se en upprepning av katastrofen i japanska Fukushima.
Medan Kalifornien bygger upp sin egen elförsörjning med hållbara källor kommer delstaten vara beroende av ett importera el från annat håll.
Under tiden fortsätter frågetecknen att torna upp sig.
“Problemet med nätet är inte den totala elen utan när elen är tillgänglig”, säger David Victor och tillägger:
“Vi kanske kommer missa våra mål. Ingen vet riktigt.”
Läs mer: Regeringen i krismöte – el 20 gånger dyrare än i Sverige
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.