Dagens PS

Jetströmmen påverkar extremvärmen i Europa

Spanien 18 juni 2022. Forskning visar att sommarens extremvärme i Frankrike, Spanien och Storbritannien förvärrades av förändringar i jetströmmen
Spanien 18 juni 2022. Forskning visar att sommarens extremvärme i Frankrike, Spanien och Storbritannien förvärrades av förändringar i jetströmmen. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 juli 2022Publicerad: 06 juli 2022

Sommarens extremvärme i Frankrike, Spanien och Storbritannien förvärrades av förändringar i jetströmmen som blåser högt ovanför jordens yta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jetströmmar är starka vindar som blåser på cirka fem till tio kilometers höjd ovanför jordens yta. De uppkommer på grund av den stora skillnaden i temperatur mellan polerna och ekvatorn. Jetströmmens styrka och position är avgörande för vårt väder.

Det finns två jetströmmar, en på vardera halvklot. De är snabbrörliga och vågiga och genereras när kall luft från polerna krockar med varm luft från tropikerna. Jetströmmarna orsakar väderfenomen som stormar, regn och torka, det skriver Bloomberg.

Delning av jetströmmen

Västeuropa är en hotspot för värmeböljor med extrema temperaturer som kan stiga fyra gånger snabbare än på andra nordliga breddgrader, detta enligt en studie gjord av forskare vid Potsdam Institute for Climate Impact Research. De kopplade för första gången vädret till delningen av jetströmmen på norra halvklotet, något som blivit vanligare.

Jetströmmen med starka västliga vindar lyfter fram ett annat sätt som den globala uppvärmningen kan förändra klimatet.

“Dubbla jetströmmar kan utlösas av en mängd olika orsaker, inklusive kaotisk variation i atmosfären”, säger studiens medförfattare Dim Coumou till Bloomberg och förklarar att ökande temperaturskillnad mellan land och hav gynnar beständigheten av dubbla jetströmmar på sommaren.

Delningen varar längre

Forskarna undersökte dagliga klimatdata för juli och augusti i 42 år och fann att delningen av jetströmmen nu varar längre och de dubbla jetströmmarna förklarar nästan alla de ökande värmeböljorna i Västeuropa och cirka 30 procent av dem över hela kontinenten.

Antalet dubbla jetströmmar per år har enligt forskningen inte förändrats särskilt mycket, men perioderna med delade jetströmmar blir längre och det påverkar klimatet utöver den globala uppvärmningen som mänskliga utsläpp av växthusgaser orsakar.

ANNONS

Mer forskning behövs

Forskarna är dock fortfarande inte överens om exakt hur jetströmmen påverkas av klimatförändringarna. Dim Coumou tror att en möjlig förklaring kan vara att områden på höga breddgrader som Alaska, norra Kanada och Sibirien värms upp mer än dubbelt så snabbt som resten av världen.

Han menar att mer forskning behövs för att förstå dessa relationer och att klimatmodeller tenderar att underskatta extrema väderrisker.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Värmeböljan i Frankrike slår nya rekord

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS