Att bygga i trä är en kanonidé för klimatet. Men det blir problem om träet möglar, vilket de upptäckt på ett prestigeprojekt i Singapore.
Jättesatsning på att bygga i trä har problem med mögel
Mest läst i kategorin
När Gaia-byggnaden vid Nanyang Technological University i Singapore öppnade i fjol presenterades den som ett stort steg mot en grönare framtid, då den är byggd helt i trä, österrikisk gran som skördats med hållbara metoder som skurits till supertunna skivor som limmats ihop för att bygga med, skriver Bloomberg.
“Lite äcklad”
Nu är det dock inte lika roligt längre, då universitetet har problem med att träbyggnaderna möglar.
“Det får mig att känna mig lite äcklad”, säger studenten Grace Ng till Bloomberg.
Det finns stora fördelar med att bygga i trä, då byggnadsmaterial som stål och cement står för 14 procent av jordens alla utsläpp. Träbyggnader som den i Singapore har betydligt lägre utsläpp, snarare lagrar de koldioxid som samlats in av träd under den tid som de levde.
Men med nya metoder kommer nya problem. Det regnar 180 dagar om året i Singapore, och träet har inte pallat trycket.
“Det är i grunden ett klimatproblem. Vi är i tropikerna, och det kräver särskild uppmärksamhet”, säger Andrew Wong på International Wood Culture Society till Bloomberg.
Senaste nytt
Blir en kostnadsfråga
Problemet är inte isolerat till Singapore. Stora satsningar på träbyggnader har skapat mögelproblem från London till Melbourne, med skador och juridiska strider som följd. Mögel i tropiskt klimat är inte heller det enda problemet med att bygga i trä, i ökenklimat har träbyggnadsprojekt haft problem med att temperaturen växlar så mycket att träet expanderar och krymper vilket över tid leder till att det spricker. I kallare klimat kan vatten komma in i träet och frysa, vilket skadar det.
Dessa saker går att komma runt genom att välja andra träslag och/eller byggnads- och underhållsmetoder. Men det kan kosta på.
“Jag kan inte komma på någonstans på jorden där du inte skulle kunna använda massvirke, om det är designat för just det klimatet”, säger Art Schmon, analytiker på Forest Economic Advisors till Bloomberg.
“Nackdelen är att det ökar kostnaderna. Är det fortfarande konkurrenskraftigt med stål och betong? Det är en separat fråga.”
Läs även: Forskare tror på popcorn som nytt byggmaterial (Dagens PS)
Läs även: Svenska byggtrenden som erövrar världen (Dagens PS)
Läs även: Vardagsekonomens höstråd: “Köpfri månad brukar ge snabb effekt” (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.