Dagens PS

Energirevolution – helt ny teknik för kärnkraft nära

Fusion kärnkraft el
Ett försök kan ha tagit brittiska forskare ett steg närmare storskalig fusionskraft Visualisering: ITER
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 16 nov. 2022Publicerad: 16 nov. 2022

Forskare i Storbritannien har skapat el genom fusionskraft. I fem sekunder. “Tillräckligt för att koka några kannor te”, säger britterna, på sitt teälskande vis. Och det är fullständigt revolutionerande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fortune rapporterar att fusion länge setts som science fiction. Men inte längre. I Storbritannien har ett europeiskt forskarlag lyckats generera el i hela fem sekunder.

Vad är fusion?

Kraftkällornas El Dorado stavas “fusion”. Inom företagsvärlden innebär det att två firmor slås samman till en.

Men inom atomenergin betyder det att två atomer smälter samman vid en väldigt hög temperatur, exempelvis på solen. Forskare har i årtionden velat efterapa solens enorma energi och på så vis förse mänskligheten med evig, grön el.

ANNONS

Senaste nytt

Ingen atombomb

Till skillnad från “fission”, fusionens smutsiga kusin, som innebär att man klyver atomer som förvisso skapar mycket energi men bygger på samma teknik som används för att spränga atombomber och leder till radioaktivt avfall. Men fusion är nästan helt riskfritt. För att citera forskaren Stephen Hawking skulle fusionskraft innebära “en outtömlig kraftkälla utan föroreningar eller global uppvärmning”.

“Science fiction”

Tyvärr har alla planer på att planera vårt jordeliv efter fusionsdriven energi hittills varit klassat som science fiction. Men det kan vara på väg att ändras.

Med miljarder dollar i både privata och offentliga investeringar har forskarvärlden tagit viktiga steg mot att utveckla elproducerande fusionskraft.

ANNONS

Fyra gånger nuvarande kärnkraft

Fusion skulle producera fyra gånger mer kraft än fission och fyra miljoner gånger kraftigare än att exempelvis bränna olja, bensin eller diesel.

Miljörörelsen har i årtioenden protesterat mot kärnkraft av två anledningar. Det ena är det radioaktiva avfallet som fission skapar och den andra delen är risken för härdsmältor i stil med Harrisburg, Fukushima eller Tjernobyl, varav den senare kunde skickat Europa in i atomvintern för oöverskådlig framtid.

Härdsmältor är otänkbara i fusionskraftverk och det det radioaktiva avfallet kortlivat.

Omöligt varmt

Tyvärr har ingen ännu uppfunnit ett material som är så tåligt att det kan stå emot de enorma värmenivåer som fusionskraft skapar. Allting som vi känner till brinner upp i kontakt med så höga temperaturer. Därför kan man ännu inte bygga kärnkraftverk med fusionsreaktorer.

Superlaser och magnetfält

Men med hjälp av olika metoder att kontrollera plasma – en sorts elektriskt partikelmoln där fusion uppstår, för att ändå kunna sippra ut de energimängder som kan alstras. Kontrollen görs genom en kombination av magnetfält superstark laser, och har utvecklats av forskare i Kalifornien, USA.

Orden låter som tagna från en science-fictionbok eller film – men är redan verklighet i nutid.

ANNONS

5-sekundersspärren

På ett brittiskt laboratorium har man nu lyckats hålla igång en fusionsreaktor i fem sekunder. Det är revolutionerande. Även om elen som produceras under fem sekunder inte räcker för att hålla lamporna tända i särskilt många hushåll, innebär det att man är på god väg att knäcka gåtan.

Britter älskar te

Och resultatet presenterades på det mest brittiska sättet någonsin:

I tidningen Fortune skriver man att man genom att använda sig av de högteknologiska systemen producerade 60 Megajoule – “tillräckligt för att koka några kannor med te”.

MISSA INTE: Kraftjätten pudlar: Kommer inte alls bygga svensk kärnkraft

Det rapporterade nyhetsbyrån Fortune på onsdagen.

Läs mer om kärnkraft:

Så blir elpriset i jul och nyår

ANNONS

Kraftjätten pudlar: Kommer inte alls bygga svensk kärnkraft

Sprickor i finska kärnkraftverket 

Oskarshamn producerar noll megawatt 

Varför står turbinerna stilla i Malmö? 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]