Forskare säger att havsisen vid Antarktis nu för andra gången på mindre än ett decennium har nått rekordlåga nivåer.
Isen runt Antarktis smälter rekordsnabbt
Mest läst i kategorin
På norra halvklotet är vintern rekordvarm och glaciärer vid polcirkeln minskar, samtidigt varnar nu forskare för att havsisen vid Antarktis är på en rekordlåg nivå och har slagit smältrekordet från förra året, det rapporterar CNN.
Trodde inte Arktis påverkades
Enligt satellitdata från USA:s nationella snö och is-datacenter är havsisen runt Antarktis på den lägsta nivån sedan satelliter började övervaka isen år 1979.
Forskare varnar för att isen kan krympa ännu mer under sommarens snösmältingssäsong.
Arktis är en kontinent omgiven av hav och forskare trodde länge att Arktis var immunt mot klimatförändringarna eftersom isen runt kontinenten växte. 2014 var isen ungefär 18 miljoner kvadratkilometer.
Isen har minskat med 90 procent
På mindre än tio år har dock USA:s nationella snö och is-datacenter i Colorado bekräftat att issmältningsrekordet från förra året har slagits och isen är nu bara 1,8 miljoner kvadratkilometer.
Det innebär att 90 procent av isen runt Antarktis har försvunnit på mindre än tio år och den trenden är oroande eftersom det gör att de glaciärer som håller all landis på plats försvinner.
Att havsisen smälter är inte oroande, den är som isbitar i ett glas och gör inte att glaset svämmar över om den smälter, men det är illa om landisen inte längre skyddas av havsisen.
Trenden är tydlig
Vädersystemen i södra hemisfären är komplicerade så för att kunna avgöra hur stor del av issmältningen som orsakas av klimatförändringarna behövs minst ytterligare tio års data.
Trenden är dock tydlig, det har varit toppar med rekordhöga temperaturer i Arktis och på Grönland och det börjar nu även hända i Antarktis, vilket hotar kuststäder över hela världen, det rapporterar CNN.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.